Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 24 oktober 2013 MKB-Nederland: Meeste gemeenten doof voor oproep lagere OZB ondernemers

MKB-Nederland: Landelijk hebben slechts 51 gemeenten gehoor gegeven aan de oproep van MKB-Nederland om de onroerendzaakbelasting voor ondernemers komend jaar te verlagen of met maximaal het inflatiepercentage te verhogen. "Zeer teleurstellend", zegt waarnemend voorzitter Michaël van Straalen. "Volgend jaar dreigt het bedrijfsleven opnieuw de melkkoe van de lokale overheid te worden."

In Noord-Holland hebben slechts tien gemeenten gereageerd. Alleen de reacties van Amstelveen (MKB vriendelijkste gemeente van 2013), Castricum, Koggenland, Weesp, Middenbeemster en Waterland waren positief. Gemeenten vinden het moeilijk de OZB-niet woningen te verlagen of laag te houden. Toch kan het anders. Zo verlaagt Den Haag volgend jaar het gebruikersdeel van de OZB-niet woningen met een derde. Volgens Den Haag levert dit ondernemers een besparing tot 800 euro op.

"Wat een gemeente als Den Haag kan, moeten andere ook kunnen", zegt Van Straalen. "Ik ben blij met de positieve reacties, maar het aantal vind ik echt teleurstellend laag. We gaan er nog één brief aan wijden, waarin we gemeenteraden en colleges van B & W nogmaals en met klem verzoeken aan onze oproep gehoor te geven."

Van Straalen wijst gemeenten erop dat veel ondernemers momenteel vechten voor hun voortbestaan. "Door welke stad je ook loopt, je ziet steeds meer lege winkels en andere bedrijfspanden. Dat is verschrikkelijk voor de ondernemers die het treft, maar ook niet goed voor de gemeente, de leefbaarheid en de lokale werkgelegenheid. Daarom zeggen we tegen gemeenten: steun je lokale bedrijven, kom ze tegemoet en zadel ze niet met nog hogere lasten op." Volgens de MKB-Nederlandvoorzitter gebruiken lokale overheden mkb-bedrijven te vaak als melkkoe. "Maar het mag niet zo zijn dat gemeenten hun eigen gaten in de begroting dichten door de lasten voor bedrijven te verhogen, nu die het al zo moeilijk hebben."

Het resultaat van de actie tot nu toe illustreert nog maar eens dat de huidige OZB-macronorm dringend moet worden vervangen door een micronorm, aldus Van Straalen. "Die macronorm geeft aan met hoeveel procent landelijk de OZB-opbrengst jaarlijks mag stijgen.

In totaal, niet per gemeente. Dat helpt dus niks. De macronorm zet individuele gemeenten absoluut niet aan om de hoogte van de OZB te beteugelen. Wij pleiten daarom met klem voor de invoering van een micronorm: die houdt in dat de OZB per individuele gemeente met niet meer dan het inflatiepercentage mag stijgen. Dat is veel eerlijker en effectiever."

Eind november, als alle gemeentelijke begrotingsbehandelingen hebben plaatsgevonden, zal MKB-Nederland de definitieve stand van deze actie opmaken. De resultaten zullen we ook delen met de minister van Binnenlandse Zaken. MKB-Nederland houdt op haar website alle reacties van gemeenten bij.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl