Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 01 november 2013 Gemeente Den Helder stimuleert met project 'Haal zoveel mogelijk uit jezelf!'

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De gemeente Den Helder vindt het belangrijk dat jongeren goed opgeleid de arbeidsmarkt betreden. Een goede opleiding begint met minimaal een zogenaamde startkwalificatie. Dit is een diploma op minimaal HAVO/VWO of MBO niveau 2. Met een dergelijk diploma kunnen verdere stappen gemaakt worden op de arbeidsmarkt. Nog steeds zijn er teveel jongeren die hun school hebben beëindigd zonder een dergelijk diploma. Uit een inkomensonderzoek blijkt dat van deze jongeren (tot 23 jaar) zo'n honderd mensen thuis zitten, zonder werk, zonder inkomsten of zonder een actieve dagbesteding. Met dit project wil de gemeente deze jongeren actief benaderen en met hen in gesprek komen over het toekomstperspectief, zoals een vervolgopleiding of werk.

Persoonlijk contact

De consulenten van de afdeling Leerlingenzorg van de gemeente Den Helder benaderen jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie. Deze jongeren worden uitgenodigd voor een ontmoeting op het stadhuis. Ook kunnen zij zichzelf aanmelden via een speciaal daarvoor ingerichte website. De consulente zal huisbezoeken doen bij jongeren die niet reageren. Het project loopt tot 1 januari 2014 .

In een gesprek met de consulente wordt samen met de jongere zijn of haar toekomstenwensen in kaart gebracht en een stappenplan opgesteld. De jongere gaat zelf aan de slag met het stappenplan om het beste uit zichzelf te halen. Als het nodig is verwijst de consulente de jongere door naar professionele hulpverlening. De begeleiding blijft totdat de jongere naar school gaat.

Den Helder gaat stapje verder

Gemeenten zijn met de Wet RMC (Regionaal Meld en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten) verplicht te registeren welke jongeren nog niet over een startkwalificatie beschikken. Den Helder gaat graag een stapje verder dan de wettelijke verplichting en start naast de reguliere RMC-begeleiding dit project.

Wethouder Wiltrude Turnhout-van den Bosch: "Deze aanpak sluit naadloos aan op het project Voortijdig Schoolverlaten (VSV) dat gericht is op het terugdringen van schooluitval. Dat is een groot succes. Dankzij gezamenlijke inspanningen van het rijk, onderwijsinstellingen en gemeenten is de Kop van Noord-Holland de best presterende regio in Nederland. Met ruim 40% is het aantal vroegtijdige schoolverlaters in het schooljaar 2011-2012 teruggedrongen ten opzichte van het schooljaar 2005-2006. Toch zitten er nog steeds jongeren thuis. Graag willen we hen in beweging zetten. Dat is voor henzelf veel beter en ook voor de samenleving."

Meer informatie over het project is te vinden op www.lerenindekop.nl, klik op de illustratie 'Haal zoveel mogelijk uit jezelf'.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl