Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 26 november 2013 Texelse Zilte aardappel wint 's werelds eerste klimaat business competitie

TEXEL - De Zilte Aardappel is een aardappelsoort die groeit op verzilte landbouwgrond . Met deze aardappel heeft Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Tested on Texel in Den Burg - www.ziltproefbedrijf.nl - een week geleden de Climate Adaptation Business Challenge gewonnen. Dit is een wedstrijd voor initiatieven van ondernemers die het beste inspelen op de wereldwijde klimaatverandering.

De Vos zijn project heeft een prijs van €25.000 gewonnen welke hij gebruikt om te onderzoeken hoe deze aardappel op grotere schaal kan worden verbouwd.

"Door kweldruk en toenemende droogte neemt de verzilting van landbouwgrond toe.

Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Met deze aardappel willen we aantonen dat zoetwater niet noodzakelijk is voor landbouw. Brak water is namelijk ook goed te gebruiken! " aldus Arjen de Vos.

"Bovendien heeft deze aardappel daardoor een hele rijke minerale samenstelling, een bijzonder goede smaak en zal binnenkort op de markt verkrijgbaar zijn. Met deze prijs van €25.000 gaan we onderzoeken hoe deze zilte aardappel op grote schaal te verbouwen is. Het helpt ons een certificering op te zetten zodat mensen gegarandeerd een aardappel met keurmerk krijgen die onder echt zilte omstandigheden is geteeld, en geen 'zogenaamde' zilte aardappel."

Climate Adaptation Business Challenge

De Climate Adaptation Business Challenge is 's werelds eerste business competitie op het gebied van klimaatadaptatie. 10 beginnend ondernemers pitchten afgelopen vrijdag hun ondernemingsplan op het gebied van klimaat en innovatie aan onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat en Climate-KIC, in de hoop een startkapitaal te winnen.

Deze wedstrijd laat zien dat een goede voorbereiding op meer extreme weersomstandigheden niet alleen de schade beperkt, maar ook zakelijk gezien interessant kan zijn; in Nederland, maar ook wereldwijd.

Kennis voor Klimaat is een onderzoeksprogramma van de Universiteit Utrecht en Wageningen UR, en heeft als doel het onderzoeken hoe Nederland klimaatbestendig te maken is. Climate-KIC is een Europees project om klimaatinnovaties op de markt te brengen.

Onderzoek zilte aardappel

Het Zilt Proefbedrijf van dr. Arjen de Vos en Marc van Rijsselberghe werkt samen met aardappelkwekers Biemond uit Eenrum en Fobek uit Sint Annaparochie om over een aantal jaar een perfecte zouttolerante aardappel af te leveren. Liefst verschillende rassen geschikt voor verschillende gehaltes aan zout in de grond.

Hiermee wordt geen halt toegeroepen aan de verdergaande verzilting van landbouwgrond door stijging van de zeespiegel en klimaatverandering, maar betekent nieuwe mogelijkheden in een veranderende wereld.

"Verzilting is wereldwijd een grote bedreiging voor onze voedselproductie. Als het ons lukt om zilte aardappelen te ontwikkelen die op verzilte grond gemakkelijk uit de voeten kunnen, dan buigen we deze bedreiging om in een enorme kans. Miljoenen mensen over de hele wereld eten immers dagelijks aardappelen. ", vertelt Marc van Rijsselberghe.

Stichting Waddengroep steunt het initiatief. (Bron: Waddengoud)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl