Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 24 december 2013 Strenge controles bij mosseltransport naar Waddenzee

Het overbrengen van mosselzaad/halfwas mosselen van Zeeland naar de Waddenzee is sinds enkele weken toegestaan, onder strikte voorwaarden. En daar wordt streng op gecontroleerd door de Waddenunit.

Tijdens de reis van Zeeland naar de Waddenzee, moet de lading mosselen twee keer worden gespoeld met zoet water. De schepen zuigen de ruimte vol met zoet water, waardoor ongewenste organismen (exoten) dood gaan en niet in de Waddenzee terecht komen.

Bij aankomst in Kornwerderzand, meet de Waddenunit met een zogenaamde EGV-meter hoe zoet het water is. Hoe zoeter het water, hoe groter de kans dat schadelijke organismen de reis niet hebben overleefd. Als het water dus zoet genoeg is dan mag het schip door naar de volgende stop.

Een expert op het gebied van exoten controleert vervolgens of er toch nog ongewenste organismen in de lading aanwezig zijn. Is dit het geval, dan moet de lading terug naar Zeeland. Is het akkoord, dan mag hij door naar het Wad.

Fotoís zijn te zien op Rijkewaddenzee.nl (Bron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl