Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 06 februari 2014 Vijf jaar Holland Health: regio Noord-Holland Noord gaat voor goud

Rennen, springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Met die tekst van Herman van Veen illustreert projectmanager Frank Willenborg de eerste vijf jaar van Holland Health. Het lustrum en de successen van deze eerste jaren werden op 29 januari 2014 in Hogeschool Inholland Alkmaar gevierd met zo'n honderd partners en relaties.

Holland Health heeft zich inmiddels een vaste plek veroverd in de regio. Al meer dan vijftig partijen hebben zich aangesloten. "Met doorzetten en samenwerken maken we van Noord-Holland Noord een vitale regio," benadrukt Willenborg. "We zijn nu vijf jaar op weg, maar nog lang niet klaar. Door vergrijzing en overgewicht veranderen de maatschappelijke behoeften. Jongeren en volwassen die te dik zijn gaan een grote claim leggen op onze gezondheidszorg. Er volgen tevens grote bezuinigingen op zorgkosten. Patiënten moeten bijvoorbeeld zo snel mogelijk naar huis, ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven. Het is noodzaak dat we ons als regio richten op zaken als preventie, welzijn, active aging, e-health en domotica."

Center of Excellence

Gedeputeerde Elvira Sweet beaamde dit in haar felicitaties voor het jarige Holland Health. "Als provincie ondersteunen wij de ambities om Noord-Holland Noord te ontwikkelen tot Center of Excellence voor innovaties op het gebied van zorg, gezondheid, voeding en sport. Het is een bijzondere samenwerking van mensen die hier wonen en werken. Eén die inspireert en stimuleert. Verdere ontwikkeling betekent bovendien meer werkgelegenheid, met name voor jongeren."

Alle peilers liggen op koers

In de eerste vijf jaar zijn met hulp van de EFRO subsidie drie programma's gestart: het Trial Center waarin medisch wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan en begeleid, het Kenniscentrum Nano, gericht op nanogeneeskunde en het Kenniscentrum Nucleair, waarin onderzoek plaatsvindt op het gebied van medische isotopen en waar onder meer kortlevende isotopen en radiofarmaca worden geproduceerd. Daarnaast heeft Holland Health het Topinstituut NObesitas opgericht en is zij nauw betrokken bij JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) in Heerhugowaard en Alkmaar, is er een samenwerking met AZ op het gebied van sportmedisch onderzoek en sportvoeding en zijn er cross-overs ontstaan op het gebied van gezondheid en voeding en zorgtoerisme. Programmamanagers Lex Houdijk (Trial Center), Geert Gommans (KC nucleair) en Mehdi Jiwah (KC nano) lichtten in drie presentaties toe wat er in hun programma's met doorzetten, samenwerken, vallen en weer opstaan is bereikt in het eerste lustrum en wat de ambities zijn voor de komende jaren. De verhalen toonden de snelle ontwikkelingen, de successen, maar ook de obstakels en valkuilen onderweg.

Gaan voor goud

Wat je nodig hebt om gezamenlijk je doel te behalen, illustreerde oud-volleyballer Bas van de Goor in een inspirerend verhaal. Hij was deel van het team dat tijdens de Olympische Spelen 1996 in Atlanta de gouden medaille won. Tijdens zijn sportcarrière werd bij hem diabetes type 1 geconstateerd. Met zijn stichting promoot hij het belang van bewegen voor mensen met deze ziekte.

Zijn boodschap? Om je doel te bereiken heb je een visie nodig, een programma met daarin alle voorwaarden die nodig zijn om het doel te behalen en waarin vooraf alle excuses om te verliezen van tafel worden geveegd, een team dat bestaat uit álle betrokkenen - dus ook trainers, diëtisten, bestuurders etc. - en de spelers zelf die elk een eigen afgebakende taak en duidelijke focus hebben. De speler is nooit belangrijker dan het team, het team nooit belangrijker dan het programma en het programma nooit belangrijker dan de visie. Dat een team bestaat uit verschillende persoonlijkheden is niet erg, mits je elkaars karakters respecteert. Het geeft namelijk ook andere manieren van kijken en oplossingen.

Op deze manier kan ook Holland Health, samen haar partners, gaan voor goud. Dus opzij, opzij, maak plaats!

Hier wordt geïnvesteerd in uw en onze toekomst. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de EU (EFRO). (Bron: Holland Health)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl