Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 03 april 2014 Biologische telers experimenteren met humane ontlasting als bron voor bemesting

Bionext start met de inzameling van urine en ontlasting van biologische consumenten. Biologische telers zoeken naar mogelijkheden om de kringloop te sluiten met hoogwaardige, biologische meststoffen. De inzet van humane ontlasting en urine biedt daarvoor kansrijke perspectieven. Omdat mest voor biologische telers van biologische oorsprong moet zijn, dienen deelnemende consumenten minimaal 50% biologisch te eten. Of hun ontlasting voldoet aan de eisen, wordt getest in een laboratorium.

Vanaf vandaag kunnen belangstellenden zich aanmelden en een speciale luchtdichte bewaar- en verzendcontainer aanvragen via dit formulier - http://t.ymlp320.net/mmmapaujshuakauuyatahmbj/click.php

Consumenten die de container aanvragen, ontvangen a.s. dinsdag een korte vragenlijst voor een eerste screening.

Aanvragers die voldoen aan de eisen, krijgen de container toegestuurd. De container is groot genoeg om de ontlasting van een week op te vangen. Voordat Bionext de ontlasting doorstuurt naar biologische telers, wordt deze geanalyseerd door onderzoekers op basis van een isotopenmeting. Hiermee kan worden nagegaan in hoeverre het dieet bestond uit biologische producten.

Projectleider Miriam van Bree van Bionext: "De biologische sector liet zich inspireren door initiatieven om menselijke urine in te zamelen, zoals op het Beursplein in Amsterdam. Daar plaatste de firma Green Urine in het najaar van 2013 'plaskruizen' en werd informatie verstrekt over de winning van fosfaat uit afvalwater.

Humane ontlasting is hoogwaardige mest, die de biologische sector graag benut." Biologische teler Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein bij Maartensdijk zegt blij te zijn met het initiatief. "Het liefst zou ik de ontlasting gebruiken van de klanten die bij mij hun producten kopen, dan is de cirkel echt rond."

Bionext verwacht ruim voldoende belangstelling, gezien de groeiende vraag naar biologisch. Begin maart 2014 maakte onderzoeksbureau GfK bekend dat het aantal consumenten dat in gewone supermarkten biologische producten koopt, sterk is toegenomen. Uit een peiling onder consumenten blijkt dat liefst 20% procent van de respondenten (sterk) rekening houdt met biologisch of zelfs altijd biologisch koopt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl