Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 30 april 2014 Overgangsregeling fosfaatkunstmest voor derogatiebedrijven

rijksoverheid logo Bron: Rijksoverheid - Boeren die gebruik maken van derogatie kunnen dit jaar nog fosfaatkunstmest benutten die voor 1 mei 2014 is aangeschaft. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, treft een overgangsregeling om dit mogelijk te maken.

De Europese Commissie verbiedt het gebruik van fosfaatkunstmest onder de derogatieregeling. Omdat dit verbod midden in het plant- en zaaiseizoen bekend wordt, is een overgangsregeling voor dit jaar noodzakelijk.

De overgangsregeling:

Fosfaat uit dierlijke mest blijft mogelijk

De maximale gebruiksnormen voor fosfaat blijven van kracht. Het gebruik van fosfaat uit dierlijke mest blijft in de toekomst wel mogelijk. De Europese Commissie vindt dat Nederland genoeg fosfaat uit dierlijke mest kan halen met het aanwezige mestoverschot en wil daarom het gebruik van fosfaathoudend kunstmest in Nederland terugdringen.

Compensatie voor 80%-eis grasland

Boeren moeten vanaf dit jaar ook voldoen aan de 80%-eis voor grasland willen zij in aanmerking komen voor derogatie. Door de late bekendmaking komt ook hiervoor een voorziening. Derogatiebedrijven met minder dan 80% grasland in 2013 kunnen zich melden als zij in verband met aangegane financiële afspraken niet in staat zijn om dit jaar aan de nieuwe eis te voldoen. Bedrijven die voor 21 maart 2014 al financiële afspraken zijn aangegaan, kunnen de bewijzen hiervan vervolgens meesturen met hun derogatieaanvraag.

Beide overgangsvoorzieningen worden een dezer dagen gepubliceerd in de wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl