Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 26 augustus 2014 Schoon en effectief bol ontsmetten centraal op open middag Proeftuin Zwaagdijk - 18 september 2014

Proeftuin Zwaagdijk logoBron: Proeftuin Zwaagdijk - De bolontsmetting van de tulpen staat in de komende periode voor u als bollenteler weer voor de deur. U legt hiermee de basis voor de oogst 2015. Tijdens de open middag bolontsmetting op 18 september 2014 bij Proeftuin Zwaagdijk kunt u zich optimaal voorbereiden.

Alle aspecten komen aan de orde: effectiviteit, veiligheid, techniek en speciaal aandacht is er voor het project 'Schoon erf, schone sloot'. De open dag is van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Dompelproeven

Het doel van bolontsmetting is duidelijk: voorkomen van schimmelaantasting, verlagen van het percentage zuur en verbeteren van de huidkwaliteit. Daarmee vormt dit, naast andere maatregelen, een belangrijke basis voor een gezonde bollenteelt. Al tientallen jaren worden de effecten van bolontsmettingsmiddelen onderzocht. Het is te verwachten dat dit zo zal blijven omdat er steeds middelen verdwijnen en ook weer bijkomen. Ieder middel heeft een specifieke werking met sterke en minder sterke punten, zodat voor een goede bolontsmetting altijd een combinatie van middelen gebruikt moet worden. Het is natuurlijk niet zo dat één bad het beste is. Afhankelijk van het teeltdoel kunnen er met verschillende middelen ook diverse goede ontsmettingsbaden worden gecreëerd.

Vooraanstaande fabrikanten als Bayer CropScience, Certis Europe, BASF, ADAMA en toeleverancier Agrifirm Plant hebben in het seizoen 2013/2014 dompelproeven uitgevoerd bij Proeftuin Zwaagdijk. Tijdens de open middag zullen zij de bollen, zowel de gezonde als de zieke, per behandeling laten zien. Huidkwaliteit en zuur zijn hierbij de belangrijkste criteria. In veel gevallen zijn de middelen ook afzonderlijk toegepast, zodat de werking daarvan kan worden vergeleken met andere middelen. Door de resultaten van de diverse baden naast elkaar te zien krijgt u als teler een beter inzicht in de effecten van combinaties van middelen en in het effect van bolontsmetting in het algemeen.

Lezing 'Schoon erf, schone sloot' en persoonlijke bescherming

In de bedrijfsgebouwen van Proeftuin Zwaagdijk worden twee lezingen gehouden. De lezingen starten om 13.15 uur en worden om 14.30 uur herhaald. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft samen met bloembollentelers, fabrikanten, leveranciers en KAVB onderzoek gedaan naar gewasbeschermingsmiddelen in afvoerputten op erven. Het project is gestart om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren: 'Schoon erf, schone sloot'. Elf bloembollentelers uit Noord-Holland doen vrijwillig mee aan het onderzoek, bij hen werden metingen verricht op het bedrijf. De constatering is dat in de putten veel residu wordt aangetroffen en met name van de middelen die gebruikt worden bij het ontsmetten. Doel van het project is om meer bewustwording bij de bollenkwekers te creëren. Daarmee kan emissie voorkomen worden zodat de waterkwaliteit geen verontreiniging ondergaat. Verbetering van de waterkwaliteit is noodzakelijk omdat de toelating van gewasbeschermingsmiddelen anders in het geding kan komen. Ook kan emissie het beeld schaden wat omwonenden van de bollenteelt hebben. Michel Jansen van Bayer CropScience en Wouter Bulk van Certis Europe zullen in een lezing de resultaten van het project uiteenzetten met ondersteuning van een boeiende film. Met minimale inspanning blijkt het lekken van gewasbeschermingsmiddelen rondom het bol ontsmetten aanzienlijk beperkt te kunnen worden. De maatregelen worden nu bij een tiental telers getest en gemonitord.

De tweede lezing is van 3M over persoonlijke beschermingsmiddelen bij het toepassen van gewasbescherming. Herman Codee van 3M zal in zijn presentatie aangeven hoe persoonlijke bescherming het beste aangepakt kan worden. Het bedrijf is gespecialiseerd in bescherming van werknemers in alle soorten industrieën en werkomgevingen.

Ziektebeelden en techniek

Proeftuin Zwaagdijk besteedt deze middag aandacht aan ziektebeelden die gangbaar zijn in de tulpenteelt. U kunt uw kennis ophalen inzake ziekten en afwijkingen zoals zuur, mijten, Rhizoctonia, kurkstip en huidziek. Daarnaast zijn o.a. Total Systems, Akerboom, A.M van der Sluis aanwezig om u bij te praten over de nieuwste ontwikkeling in de techniek van het bolontsmetten- en verwerken en kisten wassen. Ook is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aanwezig met een stand. Syngenta Crop Protection laat de Heliosec zien, een duurzame oplossing voor afvoer van restvloeistof.

Licentieverlenging

Tijdens de open middag heeft u de mogelijkheid om tijdens uw bezoek op een actieve en informatieve manier te werken aan verlenging van uw spuitlicentie, thema veiligheid & techniek! Om uw licentie te verlengen dient u minimaal 3 uur te blijven en beide lezingen bij te wonen. De inschrijving is om 13:00 uur.

Vergeet niet uw pas mee te nemen. De kosten van € 35,- worden achteraf verrekend.

Alles bij elkaar is dit een unieke middag om niet te missen en een goed moment om stil te staan bij de keuzes die u voor komend teeltseizoen gaat maken!

Natuurlijk is het ook een goede gelegenheid om weer eens bij te praten met uw collega's. U bent welkom op donderdag 18 september 2014 van 13.00 tot 17.00 uur.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl