Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 30 september 2014 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: surveillance op taludbespuitingen

HHNK logoBron: HHNK - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zet zich in voor schoon water; een goede waterhuishouding en goede waterkwaliteit. Dit najaar houden we samen met (Milieu)politie en Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen op de percelen in Noord-Holland, zowel van bedrijven als particulieren.

Bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gelden er een aantal spelregels.

Deze zijn te vinden op het etiket van het toe te passen middel. Ook de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden is er helder over: Bij bespuitingen op grasland en andere gewassen - dus ook bij onkruiden - mag het talud (de schuine kant van de walkant van een sloot) niet worden mee gespoten. Dit verbod voorkomt dat gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen.

Ecologisch evenwicht

Bij een juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen door bedrijven en particulieren blijft het ecologisch evenwicht in de sloot in stand. Deze middelen horen niet thuis in het oppervlaktewater. Een juist gebruik zorgt ervoor dat de middelen het waterleven van algen, watervlooien en vissen niet aantast. Zo houden wij gezond oppervlaktewater.

Controles

In de maanden oktober 2014 en november 2014 gaan we intensief controleren of de slootkanten niet zijn 'doodgespoten'. Hierbij werken wij samen met de (milieu)politie en de NVWA. Naast surveillance vanaf de grond maken we gebruik van luchtfoto's gemaakt tijdens surveillancevluchten. Hierdoor kunnen we de slootkanten nauwlettend in de gaten houden. Bij overtreding volgt een boete.

Jaarlijks controleren we op het doodspuiten van taluds. In die gebieden waar we in 2013 controleerden, zien wij dat de slootkanten dit jaar niet zijn meegespoten. Een positieve ontwikkeling! Het toezicht, maar ook het beboeten, heeft hier effect. Toch zou het beter zijn als bedrijven en particulieren elkaar aanspreken op de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Dit bespaart een boete en heeft hetzelfde effect voor het waterleven.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl