Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 04 november 2014 Oproep aan glastuinders om de rijen te sluiten

RPA Noord-Holland Noord logoBron: RPA NHN - Auteur: Ontwikkelingsbedrijf NHN (31 oktober 2014) Landbouwgedeputeerde Jaap Bond en de Heerhugowaardse wethouders Monique Stam van Economische Zaken en Gido Oude Kotte van Ruimtelijke Ordening hebben woensdagmiddag 29 oktober 2014 nogmaals het belang benadrukt dat ondernemers in het tuinbouwgebied Alton de rijen sluiten. "Alleen als de glastuinders eenduidig naar buiten treden is er kans op succes," stelt Bond.

De bestuurders kwamen woensdagmiddag 29 augustus 2014 bijeen tijdens een werkbezoek aan chrysantenkwekerij Rubens BV, waarbij ook verrassend veel ondernemers aanwezig waren. "Dat stemt tot optimisme," stelt gebiedscoördinator Bert Cozijnsen van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Bond deelde die mening. In de ruim zeven jaar als gedeputeerde heeft hij nog niet meegemaakt dat het gebied zo in gezamenlijkheid optrekt. "Dat is echt een groot verschil met het verleden, waarbij eigenlijk steeds alleen de situatie van individuele ondernemers afzonderlijk aan de orde kwam. Als het lukt om samen tot een visie te komen, kunnen snel stappen worden gemaakt."

Infrastructuur:

Oud-glastuinder Co Snoek en bestuurder van de Altonstichting begeleidt als vertrouwenspersoon het proces tot zo'n gezamenlijke gebiedsorganisatie. In samenwerking met het Landbouw Economisch Instituut heeft hij alle ondernemers in het gebied bezocht en met name de energiewensen geïnventariseerd. Belangrijke knelpunten en tegelijkertijd kansen voor verbetering op de korte termijn liggen er volgens hem in de infrastructuur over de weg, qua energieleidingen en ook in de datacommunicatie. "Nu gaat alles nog via een telefoonlijn. Dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd en in zo'n moderne sector," stelde Snoek, die adviseert om zo snel mogelijk kleine stappen vooruit proberen te maken. "Als we laten zien dat gezamenlijk optrekken daadwerkelijk loont, zal dat het enthousiasme in het gebied verder vergroten."

Bijvoorbeeld door gezamenlijk offertes voor de aanleg van glasvezel aan te vragen, werd geopperd. Gedeputeerde Bond wees er op dat daarvoor ondersteuning bij de provincie kan worden aangevraagd, met grote voordelen. "Als tenminste voldoende volume kan worden behaald en dat heeft dus weer alles te maken met die krachtenbundeling."

Wethouder Stam is blij met de insteek om eerst relatief kleinere praktische oplossingen uit te voeren. "Er wordt al heel lang gepraat in het gebied en het zou mooi zijn als woorden ook in daden worden omgezet", stelt ze. "Ik ben dan ook vooral benieuwd naar de gemeenschappelijke visie van de ondernemers voor het gebied. Als we die hebben, kunnen we daar ook onze rol in spelen. Bijvoorbeeld in bestemmingsplannen."

Snoek had daarvoor alvast een concrete aanbeveling voor de gemeente. "Blijf niet star in de handhaving, maar denk mee met de ondernemers. Ruimtelijk is de omschrijving van een glastuinbouwbedrijf in een bestemmingsplan te krap. Dat gaat tegenwoordig verder dan een kas, een woning met eventueel een schuur.

Bedrijven ontplooien veel meer activiteiten in de keten, variërend van een logistiek laadplatform, een verpakkingslijn tot een eigen laboratorium. Om dat mogelijk te maken is meer maatwerk nodig."

Toekomstvisie:

Wethouder Stam nam zich die aanbeveling ter harte, maar hamerde ook op het vaststellen van een toekomstvisie door de ondernemers. Ze kreeg bijval van gedeputeerde Bond. Het helpt volgens hem om versnippering te voorkomen, als duidelijk is waar de ondernemers in een gebied naar toe willen. Het zorgt voor duidelijkheid bij overheden die in hun ruimtelijke plannen kunnen meewerken, bij ondernemers wiens interesse mogelijk wordt gewekt om zich ook in Alton te vestigen en banken om dat te financieren. Op zich is dat niet nieuw, want op Agriport en Grootslag werkt het al zo, constateert Bond. "Het is ook belangrijk vanwege de Greenport-status die we hebben gekregen. We zijn druk bezig om ons voor te bereiden op de Europese subsidiestromen in POP3, die vooral zijn gebaseerd op investeringen in zulke regio's. We zijn daarvoor op zoek naar goede gezamenlijke projecten."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl