Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 11 november 2014 Kiloproef Noordzeeboerderij succesvol gestart!

Noordzeeboerderij.nl logoBron: Noordzeeboerderij.nl - De Kiloproef is de eerste stap van de stichting om naar een duurzame zeewierteeltketen in Nederland te komen. De test loopt tot juni 2015. Dan verwacht de stichting de eerste kilo geteelde zeewier van de Nederlandse Noordzee te oogsten. De volgende stap wordt de Proefboerderij. Net als bij een gewone proefboerderij in de land- en tuinbouw wordt de offshore testfaciliteit gebruikt om ondernemers en onderzoekers te laten experimenteren en leren. Tussen 2015 en 2016 zal de Proefboerderij van start gaan. Momenteel is de stichting op zoek naar partners die hier kansen zien. De finale stap van de stichting is de eerste commerciële Noordzeeboerderij. Een gemengd bedrijf met zeewier, schelpdieren samen met bijvoorbeeld getijde- of windenergie. Voordat de stichting bij deze stip op de horizon is, moet er nog veel gebeuren. Om de kansen van zeewier te benutten, is veel tijd, geld en energie nodig.

Zeewier vangt eenvoudig voedingstoffen op uit het zeewater, waarmee het eutrofiëring tegengaat. Daarnaast versterkt zeewier het ecosysteem door te fungeren als natuurlijke broedplaats voor vissen en schelpdieren. En er worden veel gezondheidsvoordelen aan de wieren toegedicht. Zeewierteelt is 'hot'. Voor het kweken van zeewier is bovendien geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of zoetwater nodig. Naast deze positieve effecten van zeewier ziet de stichting zeewier ook als mogelijkheid voor multifunctioneel ruimtegebruik van de zee. In de toekomst ziet de stichting Noordzeeboerderijen juist in windmolenparken voorkomen.

Stichting Noordzeeboerderij zet zich in voor duurzame zeewierteelt op de Noordzee. Marcel Schuttelaar van adviesbureau Schuttelaar & Partners - www.schuttelaar.nl - in Den Haag en Job Schipper van zeewierbedrijf Hortimare - www.hortimare.com - met hun onderzoekslocatie op Texel vormen samen het bestuur. Een operationeel team van drie draagt zorg voor de uitvoering: Eef Brouwers is projectplanner op persoonlijke titel en Koen van Swam en Marlies Draisma zijn vrijgespeeld door Schuttelaar & Partners. De stichting heeft de test betaald uit eigen middelen en er is Ä 10.000,- met een crowdfundingcampagne opgehaald. Daarnaast heeft de firma Van der Zwan & Zn. aan de realisatie bijgedragen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl