Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 11 november 2014 Noord-Holland: Kritischer op uitbreiding detailhandel

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De provincie Noord-Holland gaat kritischer kijken naar voorstellen van gemeenten om het aantal vierkante meters winkeloppervlak uit te breiden. Dat is één van de voornaamste wijzigingen in het nieuwe detailhandelsbeleid van de provincie.

Uitbreidingen van 1.500 m2 buiten bestaande winkelgebieden en bij kleinere winkelcentra, en uitbreidingen van 3.000 m2 in bestaande, grotere winkelcentra moeten regionaal worden afgestemd.

Met het beleid erkent de provincie de rol van de gemeente en de regio. Met de regio's is afgesproken dat voor de genoemde uitbreidingen een eigen 'detailhandelsvisie' wordt opgesteld dat met de provincie wordt afgestemd. Zo kan een regio besluiten om detailhandel vooral te centraliseren in grote kernwinkelgebieden, of om detailhandel juist te verdelen over meerdere kleinere centra. Uitbreidingsvoorstellen worden daarna getoetst aan de regionale visies.

In het nieuwe beleid wordt een onderscheid gemaakt tussen de grote en de kleine winkelgebieden. Bij 'grote' winkelgebieden gaat het om zestien bestaande centra in Noord-Holland die een regionale aantrekkingskracht hebben en groter zijn dan 25.000m2. Uitbreiding kan daar tot 3.000m2 zonder afstemming met de provincie.

Het verbod op weidewinkels ('hypermarkten') in het landelijk gebied blijft gehandhaafd, en ook de vestiging van internet-afhaalpunten en zogeheten pick-up points op bedrijventerreinen is niet mogelijk.

De Detailhandelsvisie 2015-2020 is te downloaden via www.noord-holland.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl