Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 02 februari 2015 Ontwikkelingen automatisering in de tulpensector

Greenport Noord-Holland Noord logoBron: Greenportnhn.nl - In West-Friesland vergelijken acht broeierijbedrijven met elkaar hun klimaat in bewaarcellen en kassen door het koppelen van hun klimaatcomputers via Lets Grow.com. Dit praktijknetwerk, gesubsidieerd vanuit het ministerie van EZ, wordt begeleid door netwerkcoördinator Jan Mantel vanuit GreenPort Noord-Holland Noord.

Via deze zgn. digitale studieclub kunnen de deelnemers van afstand bij elkaar in de keuken kijken en ervaringen en calamiteiten uitwisselen die worden waargenomen.

Het doel is om door het vergelijken van de klimaatinstellingen te komen tot betere kwaliteit en energiebesparing.

Om ook de juiste conclusies te trekken wordt op de bedrijven door Proeftuin Zwaagdijk - www.proeftuinzwaagdijk.nl - een praktijkproef uitgevoerd waarbij een partij tulpen verdeeld is over de deelnemende bedrijven in een aantal verschillende trekken. Deze gaan dus mee in de normale bedrijfsvoering van de bedrijven. Aan het einde van iedere trek worden de tulpen gewogen en gemeten en wordt de kwaliteit (bladkleur, stand en uitvalspercentage) bepaald.

Tevens voeren zij diverse metingen uit op de bedrijven om meer inzicht te krijgen in de verschillende broeisystemen die worden gebruikt bij de deelnemers.

Bijvoorbeeld wel of geen meerlagenteelt en stilstaand water ten opzichte van eb/vloed watersystemen.

Gedurende het broeiseizoen worden een aantal bijeenkomsten georganiseerd.

Hierbij beoordelen de deelnemers samen met onderzoekers en teeltbegeleiders de verschillende uitkomsten met elkaar en wordt gediscussieerd om te komen tot betere klimaatinstellingen en hogere kwaliteit.

De ervaringen tot nu toe zijn zeer positief. Je ziet dat de klimaatlijnen in de grafieken van de deelnemers minder van elkaar gaan afwijken en dat de klimaatstrategieën die minder energie kosten en betere kwaliteit geven meer worden ingezet.

Door: Jan Mantel
Netwerkcoördinator bloembollencluster GreenPort NHN

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl