Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 16 februari 2015 Den Helder: Mysteryguestonderzoek naar alcoholverkoop: het lukt jongeren nog steeds

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - De horecagelegenheden, slijterijen en sportkantines in Den Helder controleren beter op de leeftijd van hun klanten dan hun collega's in de rest van Nederland. Toch kunnen jongeren van 17 jaar in Den Helder gemakkelijk alcohol kopen. Dat bleek uit een mysteryguestonderzoek, dat eind vorig jaar in Den Helder is gehouden.

In hoeverre houden de Helderse verkopers van alcohol zich aan de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcoholhoudende drank aan jongeren? De gemeente Den Helder heeft dit afgelopen oktober 2015 laten onderzoeken aan de hand van een zogenaamd mysteryguestonderzoek. Hierbij hebben 17-jarige jongeren onder toezicht van onderzoekers van STAP (het Nederlands instituut voor alcoholbeleid) geprobeerd alcohol te kopen bij supermarkten, cafetaria's, slijterijen, horecagelegenheden en sportkantines. Het resultaat: 'we' doen het iets beter dan in 2013, tijdens een regionaal onderzoek. Maar nog niet goed genoeg.

Slechte beurt cafetaria's

De studenten probeerden tijdens het onderzoek 67 keer aan alcohol te komen, bij 34 verschillende verkooppunten: in de horeca, bij supermarkten en slijterijen, in sportkantines en bij cafetaria's. Het is ze 35 keer gelukt. Dat betekent dat in 48% de naleving correct was. Bij een vorig (regionaal) onderzoek was dat nog 46%. Sportkantines en slijterijen deden het het best: daar was het nalevingspercentage 67%. Bij supermarkten lukte het de jongeren in de helft van de gevallen alcohol te kopen. De cafetaria's echter haalden het gemiddelde behoorlijk naar beneden: bij slechts 1 van de 8 zaken hanteerde men de regels goed. De horecagelegenheden scoorden een percentage van 47%. De overtredingen hadden in dit geval geen gevolgen voor de ondernemers: het ging de gemeente puur om het krijgen van inzicht in het naleefgedrag.

Controles blijven nodig

Inmiddels heeft de gemeente alle ondernemers geïnformeerd over de bevindingen (goed, slecht of gemiddeld). Er is ook een bijeenkomst geweest met degenen die zowel in 2013 als in 2014 slecht hebben gescoord. Allen zien de noodzaak van het goed naleven van de regels zeker in. Toch streeft de een naar een nóg beter resultaat, terwijl de ander zich liever focust op de keren dat het wél goed gaat. Samen spraken ze over de mogelijkheden die er zijn om het tijd te keren.

Over de diverse leeftijdscontrolesystemen, de mogelijkheid van het trainen van verkopers en zelfcontroles door middel van mysteryshoppers.

Uiteraard blijft de gemeente stevig controleren op het naleefgedrag. Daarbij krijgen de ondernemers die tijdens de onderzoeken meerdere malen in de fout gingen, vaker een bezoek van de controleurs dan degenen die de beoordeling 'goed' kregen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl