Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 03 juni 2015 Eerste oogst zeewier van de Nederlandse Noordzee op donderdag 4 juni 2015

Noordzeeboerderij.nl logoBron: Noordzeeboerderij.nl - Tien kilometer uit de kust van Texel, vlak boven de 'Razende Bol' wordt komende donderdag 4 juni 2015 het eerste zeewier van de Nederlandse Noordzee geoogst. Het betreft een testboerderij die in november afgelopen jaar is gestart. Het doel van de operatie is onderzoeken of de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt. Een deel van de oogst zal naar Nederlandse onderzoeksinstituten en bedrijven gaan. Zeewier is een veelzijdige en voedzame plant die geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water of meststoffen. Het is vers, duurzaam en lekker. De teelt van Nederlands eerste offshore zeewierboerderij is een initiatief van Stichting Noordzeeboerderij.

Zeewier is een fantastisch product voor sushi, salades, soepen en andere gerechten. Vooralsnog wordt zeewier hoofdzakelijk gebruikt vanwege de hoogwaardige eiwitten en bijzondere koolhydraten die erin zitten. Zo wordt het al jaren verwerkt in alledaagse producten zoals tandpasta, koffiemelk en mascara. Naast deze toepassingen levert de zeewierteelt ook diensten voor het mariene ecosysteem. "Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer", vertelt Koen van Swam, woordvoerder bij de stichting.

Vanwege al deze mogelijkheden roept Stichting Noordzeeboerderij Nederlandse bedrijven op tot het gezamenlijk ontwikkelen van offshore zeewierteelt.

"Nederland heeft een naam hoog te houden waar het gaat om productie van voedsel. We zijn niet voor niets wereldwijd bekend met onze innovatieve glastuinbouw. Zeeboerderijen zijn een logische en duurzame volgende stap. De huidige producten, services en trends van Nederlandse maritieme en agrofood bedrijven sluiten naadloos bij zeewierteelt op zee aan", legt voorzitter van de stichting Marcel Schuttelaar uit. "Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven deze nieuwe, groene maritieme keten opzetten".

In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om boven de Waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust zeeboerderijen te ontwikkelen met geïntegreerde bedrijvigheid met zeewierteelt, visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en zelfs energieproductie, eventueel binnen windmolenparken.

Stichting Noordzeeboerderij werkt sinds 2014 aan de ontwikkeling van zeewierteelt op de Nederlandse Noordzee en is een initiatief van het Haagse adviesbureau in duurzaamheid en gezondheid Schuttelaar & Partners. Bedrijven en onderzoeksinstellingen werken samen als 'Zeewierplatform' aan een driejarige opschalingsfase. De partijen investeren geld en middelen om een volwaardige zeewierteeltketen op de Noordzee te realiseren. De eerste oogst vindt, afhankelijk van de weersomstandigheden, plaats in de eerste week van juni 2015

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl