Business Nieuws: 29 december 2015 Verbod op gratis plastic tassen
Bron: Rijksoverheid -
Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. In sommige
gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes.
Namelijk als dit voedselverspilling tegengaat, of als er geen andere manier is
deze hygiënisch te verpakken.
Minder plastic afval
De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.
De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door hergebruiken van een tas.
Vergoeding voor plastic tas
Klanten krijgen in de winkel geen gratis plastic tas meer, tenzij deze onder de uitzondering vallen. Wilt u toch een plastic tas om producten in te vervoeren? Dan betaalt u daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen.
De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25.
Wanneer wel gratis plastic tas?
Er zijn enkele situaties (uitzonderingen op het verbod) waarbij consumenten wel gratis een zeer dun plastic tasje (dunner dan 0,0015 millimeter) mogen krijgen.
Het gaat om de volgende situaties:
Beschermen van etenswaren
Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers.
Bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen.
Zeer dunne plastic tasjes zijn voorts toegestaan in situaties waarbij levensmiddelen ongeschikt kunnen raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn in papier verpakte verse vis, in losse folievellen verpakt rauw vlees of rauwe vleeswaren.
Tegengaan van voedselverspilling
Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse appels of losse winterpenen en andere losse groenten en fruit. Of losse broodjes.
Gesealde plastic tas bij taxfree winkel
In taxfree winkels op luchthavens of in het vliegtuig gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels worden verzegeld in een (doorzichtige) plastic tas.
Voorbeelden zijn drank, deodorant en haargel. De plastic tas is in dat geval gratis. Voor de andere See Buy Fly tassen moet gewoon worden betaald.
ILT houdt toezicht
De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Ze mag daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uitvoeren. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic draagtassen niet gratis meegeven, maar de consument ervoor laten betalen. Bij het Meld- en Informatie Centrum van Inspectie Leefomgeving en Transport kunt u meldingen doen over het verbod op gratis plastic tassen www.ilent.nl/contact/melden/index.aspx