Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 12 april 2016 ECN zorgt voor Europese certificering van bio-based producten

Op weg naar een duurzame, circulaire economie worden steeds meer producten gemaakt uit biomassa. Dat is materiaal afkomstig van planten die recent groeiden. "Een product noemen we nu 'bio-based' als een deel uit biomassa bestaat. Het is niet vastgelegd hoe groot dat deel moet zijn," zegt Jaap Hooijmans, senior onderzoeker bij ECN. Tot nu toe ontbrak het namelijk aan een gecertificeerd label voor bio-based producten. Diverse instanties ontwikkelden wel een eigen label, maar het was voor de consument lastig om te bepalen wat zo'n label precies betekent.

Bio-based wordt de norm

Hooijmans en collega's werkten samen met diverse internationale testlaboratoria en certificerings-instituten aan twee gestandaardiseerde manieren om het gehalte aan biomassa in alle mogelijke producten te meten. Op basis van deze meetmethoden komt er binnenkort een Europees gecertificeerd label uit (onder de norm EN 16785-1). Dit label komt op bio-based producten en vermeldt welk deel van het product uit biomassa bestaat.

"We hopen dat zo'n label bedrijven zal stimuleren om meer biomassa te gebruiken nu duidelijk wordt hoeveel daarvan precies in hun product zit. Voor kleine bedrijven die vrijwel 100% bio-based produceren is het een goede manier om hun prestaties te laten zien. Voor grote bedrijven die niet zo snel kunnen overstappen naar 100% bio-based is het een stimulans om toch zoveel mogelijk biomassa te gebruiken. Voor de consument wordt het straks veel duidelijker wat een bio-based product nu eigenlijk is," zegt Hooijmans.

Meer informatie op www.ecn.nl (Bron: ECN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl