Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 19 mei 2016 Programma open dag bloembollen Zwaagdijk 8 juni 2016

Proeftuin Zwaagdijk logoBron: Proeftuin Zwaagdijk - Op 8 juni 2016 staat de open middag tulp in Zwaagdijk op de agenda. Deze dag wordt georganiseerd door Proeftuin Zwaagdijk en Agrifirm Plant voor een ieder die actief is in het bloembollenvak. Traditiegetrouw is een groot aantal proeven te zien en worden interessante lezingen gehouden. U bent welkom vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur.

Programma

Proeftuin Zwaagdijk schenkt op de open middag aandacht aan de problemen rond het TVX-virus en Agrifirm Plant heeft een grote inbreng met onderzoek naar bolontsmetting, virusbeperking, vuur-, onkruid- en galmijtbestrijding. Bepaalde insecticiden staan 'onder druk' in de maatschappij. Tijdens de open middag toont Agrifirm Plant, aan de hand van verschillende proeven, hoe hiermee om te gaan.

Bij de virusproef met pyrethroiden worden verschillende intervallen en nieuwe luisdoders met elkaar vergeleken en laat Agrifirm zien wat de toegevoegde waarde is van plantversterkers en hulpstoffen aan de huidige vuurbestrijding en bolontsmetting. Daarnaast geeft Agrifirm een demo over onkruid waarin de specifieke werking per middel wordt meegenomen en geeft zij aan hoe de mijtaantasting binnen de perken gehouden kan worden door het testen van enkele nieuwe middelen.

Ook toont een aantal fabrikanten hun producten. Bayer CropScience richt zich op de bolontsmetting en ADAMA is bezig met de aanvraag van een nieuw breed werkende fungicide voor de bloembollen. De werking van het middel wordt bij de vuurbestrijding in tulp getoond. BASF laat in een onkruid-bestrijdingsproef de mogelijkheden van het pas toegelaten middel Wing P zien en Floralife toont de effecten van een plantgoedbehandeling met Fresh Start. Het plantgoed is tijdens de bewaring behandeld met dit product. Floralife laat zien wat de invloed is van Fresh Start is op de opbrengst en verklistering.

Tijdens de open middag heeft u twee keer de kans een lezing bij te wonen, namelijk om 13.15 uur en om 14.45 uur. De lezingen worden ingevuld door Jolanda Wijsmuller van Bayer CropScience en Hille Hoogland van de KAVB. Hille Hoogland gaat in op de knelpunten van gewasbeschermingsmiddelen voor het bloembollenvak.

Jolanda Wijsmuller vertelt over vergroening van de bloembollenteelt. De maatschappij vraagt om vergroening van de landbouw. De wijze waarop we naar vergroening kijken is voor velen beperkt tot de inzet van groene middelen.

Echter de ontwikkeling en registratie van groene middelen is een traject die niet veel afwijkt van de ontwikkeling van een chemisch middel. Ook hierbij is veel onderzoek nodig omtrent effectiviteit en veiligheid voor mens en milieu.

Kortom, de komende tijd zal de beschikbaarheid van effectieve groene producten nog beperkt zijn en zal het marktaandeel van deze producten over 10 jaar naar verwachting nog beneden de 10 procent zijn. Gelukkig zijn er meerdere routes om te werken aan vergroening. Dit zijn routes zoals precisielandbouw, voorkomen erfemissie, geïntegreerde aanpak en gebruik van waarschuwingssystemen en door het schoon en veilig werken. In de lezing wordt vooral gekeken naar op de brede blik van Bayer CropScience op vergroening.

Spuitlicentieverlenging

De open middag telt mee voor verlenging van uw spuitlicentie thema teelt. U dient dan wel minimaal 3 uur aanwezig te zijn en de lezingen te bezoeken. De kosten bedragen €45, - (verrekening achteraf). Vergeet niet uw spuitlicentiepas mee te nemen!

Locatie open middag Zwaagdijk: Tolweg 13, Zwaagdijk-Oost

www.proeftuinzwaagdijk.nl/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl