Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 24 mei 2016 Noord-Hollandse bedrijven investeren in duurzame landbouw

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De bodem gebruiken én de vruchtbaarheid ervan behouden, minder plantenziektes, een grotere voedselveiligheid, een hogere biodiversiteit en minder energieverbruik. Dat willen de agrarische ondernemers van Evergreen bereiken met robots, automatisering en innovatieve teelttechnieken.

De provincie Noord-Holland draagt hier € 750.000,- aan bij. De provincie wil hiermee de groene economie in Noord-Holland stimuleren, bijdragen aan voedselveiligheid en landbouwbedrijven helpen hun concurrentiepositie te verbeteren.

Samenwerking landbouwsector en onderzoeksinstellingen

Evergreen is een samenwerkingsproject van de GreenPort Noord-Holland-Noord, met 26 bedrijven en 6 onderzoeksinstellingen. Ze gaan nieuwe landbouwtechnieken testen waarbij bijvoorbeeld de grond niet wordt uitgeput en minder grondstoffen nodig zijn. Ze gaan onderzoek doen naar duurzamere bloembollenteelt, fruitteelt, teelt op water en akkerbouw. De ondernemers brengen tijd en geld in als cofinanciering. Als tegenprestatie kunnen zij bij het onderzoek naar nieuwe landbouwtechnieken samenwerken met onderzoeksinstellingen.

Goed voor de natuur én voor ondernemers

De provincie Noord-Holland draagt € 750.000,- bij aan Evergreen. Gedeputeerde Jaap Bond, voorzitter van GreenPort NHN: "Dit is goed voor de natuur én voor de ondernemers. Met bijdragen van de provincie en de EU kunnen de ondernemers van Evergreen hun bedrijven versterken, grondstoffen efficiënter inzetten en de bodem duurzamer gebruiken."

Duurzaam bodembeheer met robots

De agrarische ondernemers gaan experimenteren met innovatieve technieken en nieuwe kennis uit de wetenschap. Zoals duurzaam en hygiënisch bodembeheer met robots. Ook gaan zij technieken met teelt-op-water verder ontwikkelen. Sla kan bijvoorbeeld op water worden geteeld. De mogelijke voordelen hiervan zijn: meer opbrengst, minder energiegebruik en een gemakkelijkere verwerking. Daarnaast gaan de ondernemers experimenteren met plantaardige reststoffen. Restmateriaal bevat waardevolle stoffen die gebruikt kunnen worden door producenten van cosmetica, farmaceutische middelen, verf en verpakkingen. Bijvoorbeeld anti-oxidanten uit lelies en rozen, geurstoffen uit freesias en natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen uit chrysanten.

Grote kennisbehoefte

Eén van de deelnemers in het project is Hans Lammers, eigenaar van PUURgroenten, een bedrijf uit Hollands Kroon. Sinds 2013 specialiseert het bedrijf zich in de teelt op water van ruim 200 producten. Vanwege het zeer innovatieve karakter van deze teelt is de kennisbehoefte groot. Han Lammers: "Deze nieuwe manier van telen op water roept vragen op over bemesting, bestrijding, arbeidsverlichting, verpakking, bewaring, etc. In het Evergreen-project willen we deze vragen samen met scholen en universiteiten beantwoorden."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl