Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 06 december 2016 Proeftuin Zwaagdijk en GreenPort NHN in Europees netwerk FERTINNOWA

Proeftuin Zwaagdijk logoBron: Proeftuin Zwaagdijk - Vandaag worden heel wat Europese tuinbouwregio's meer dan ooit geconfronteerd met tekorten aan kwalitatief water. Bovendien slaagt men er in regio's met intensieve tuinbouwactiviteiten niet in om aan de Europese waterwetgeving te voldoen. Het thematische netwerk FERTINNOWA beoogt beschikbare innovatieve technologieën en ervaringen samen te brengen, uit te wisselen én te implementeren op bedrijfsniveau om zo belangrijke stappen voorwaarts te maken wat betreft duurzaam watergebruik in de gefertigeerde groente-, fruit- en sierteelt.

Kennisplatform watertechnologie creëren

In het netwerk werken 23 onderzoekbedrijven uit verschillende windstreken in Europa samen, waaronder Proeftuin Zwaagdijk. De bedrijven willen een kennisplatform creëren om bestaande en nieuwe watertechnologieën te evalueren en indien mogelijk breder toe te passen binnen de gefertigeerde sector. Het streven is alle belanghebbenden en stakeholders verspreid over verschillende teelten, teeltsystemen en landen op de hoogte te houden van de verzamelde technologieën en behaalde resultaten. Ook wel de 'multi-actor approach' genoemd. Proeftuin Zwaagdijk, kenniscentrum voor de tuin- en akkerbouw, brengt kennis in over een groot aantal onderzoekstrajecten in watertechnologie. 'De laatste jaren hebben we veel ervaring opgedaan met bijvoorbeeld waterzuivering, beluchting en hydroponic teeltsystemen' aldus Ronald Hand, projectleider bij Proeftuin Zwaagdijk. Uit Nederland zijn ook Priva en TNO partner.

Conferentie Bretagne

Onlangs zijn bij onderzoeksbedrijf CATE in Bretagne de eerste resultaten in het project gedeeld met ruim 200 belanghebbenden. Ook GreenPort NHN was aanwezig als lid van de 'External Advisory Board'. Rian van Dam: 'In Noord-Holland Noord gebruiken we als grootschalige tuinbouwsector veel water. De laatste jaren hebben we mooie stappen gezet richting duurzaam watergebruik. Bijvoorbeeld in het project Agrivizier waar we gezocht hebben naar de optimale manier van waterzuivering in de tulpenbroei. GreenPort NHN adviseert de projectgroep en behartigd de belangen van Noord-Holland Noord in het netwerk'. In het eerste projectjaar zijn ruim 400 interviews gehouden met telers en stakeholders in Europa. Beschikbaarheid en kwaliteit van irrigatiewater blijkt de grootste uitdaging, met name in de Zuid-Europese tuinbouw. Andere uitdagingen zijn er bij het hergebruik van drainwater. De toepassing van sensortechnologie en het optimaliseren van het nutriënt management bij irrigatie werden als grote kansen gezien om watergebruik te verduurzamen. Komende periode worden watertechnologieën uit de verschillende tuinbouwregio's in Europa in kaart gebracht. Opnieuw zullen telers en stakeholders betrokken worden om kennis hierover te delen. In het najaar van 2017 zal de tweede FERTINNOWA conferentie worden georganiseerd bij Demokwekerij Westland.

Horizon2020

FERTINNOWA heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 research and development programma van de Europese Unie.

Het project loopt van 2016 tot 2019. FERTINNOWA staat voor 'Transfer of Innovative techniques for sustainable Water Use in Fertigated crops'.

Een brochure is te vinden via www.proeftuinzwaagdijk.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl