Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 07 februari 2017 Ekovar uit Schagen wint Ekoland Innovatieprijs 2017

Greenport Noord-Holland Noord logoBron: Greenportnhn.nl - De jury van de Ekoland Innovatieprijs 2017 heeft besloten de eerste prijs toe te kennen aan varkensbedrijf Ekovar uit Schagen. De juryleden motiveerden hun keuze als volgt:

Lida en Ruud, zoon Jan en schoondochter Francisca Wennekers runnen samen Ekovar in het Noord-Hollandse Schagen. Ekovar, een modern varkensbedrijf, combineert biologische varkenshouderij met weidevogelbeheer op de omringende graslanden, waar plas-dras voor de weidevogels tegelijk een fijne modderpoel is voor de zeugen. De innovatieve Dijkstal is één met het landschap, gebouwd als 'dijk' om het erf en sluit landschappelijk aan bij de Westfriese Omringdijk waaraan het bedrijf ligt. De familie Wennekers ontwikkelde het idee voor de dijkstallen in samenwerking met architectenbureau Faro en voelt zich uitgedaagd om passend bij het landschap te ondernemen. Bezoekers kunnen via ramen in de 'dijk' een kijkje in de stallen nemen. Met de Dijkstal realiseert de familie Wennekers een goede leefruimte voor de varkens, met de innovatieve combinatie van plas-dras en modderpoel en van varkenshouderij en weidevogelbeheer zijn ze uniek in Nederland.

Ekovar levert 4.200 varkens per jaar, vanwege ziekte-insleep steeds in groepen van zo'n 200 dieren oftewel één vrachtwagen. Ekovar is het eerste Nederlandse biologische varkensbedrijf met meerdere Nedap-voerstations voor de vleesvarkens, gekoppeld aan een automatisch weegsysteem en in de toekomst uitgerust met dieridentificatie. Met de investering in deze systemen loopt het bedrijf voorop en kan het gericht sturen op vleeskwaliteit, stijgend rendement, betere voerconversie en minder CO2-uitstoot. Met de nieuwe stalinrichting is het afleveren van het juiste gewicht varken veel gemakkelijker geworden. Dat betekent meer bonussen en minder werk. Ekovar is een betrouwbare leverancier voor de Groene Weg en innoveert door lokaal te leveren aan slagers onder de naam Dijkvarken. Ook zoekt de familie Wennekers door zelf te fokken naar bedrijfseigen dieren. Na goed waarnemen van varkensgedrag houdt Ekovar de vleesvarkens van boven de 35 kilo in grote groepen, waarin de dieren voldoende individuele ruimte krijgen en elkaar beter kunnen ontwijken.

Vaste partners en losse partners - akkerbouwers - nemen de mest af en leveren stro terug. Experimenten met voer of het sluiten van de kringloop in de regio doet Ekovar niet: voerbewerkingen zoals fermenteren en poffen worden uitgevoerd door voerleverancier Agrifirm, en ook dit verbetert bij Ekovar de resultaten. Ekovar voert kuilgras uit het omringende natuurgebied aan de zeugen: maaien leidt tot succesvol weidevogelbeheer in het grasland en in de uitloop voor de varkens.

Ekovar toont consumenten via het Varkenspad - een wandelpad met trekveer door de zeugenweide - grootschalige biologische varkenshouderij in evenwicht met natuur en landschap. Een technisch en qua landschaps- en bedrijfsinrichting zeer modern bedrijf met uitstekende ondernemers: Ekovar biedt een goede toekomst aan zoon Jan en zijn vrouw Francisca. Een terechte winnaar van de Ekoland Innovatieprijs 2017.

Aan de eerste prijs is naast de koperen spade aangeboden door de firma Kopersporen een geldbedrag van euro 1.500,- verbonden, ter beschikking gesteld door de Rabobank.

De jury van de Ekoland Innovatieprijs 2017: Gea Bakker-Smit, Geertje Schlaman, Jan Bokhorst, Jan Jonkman, Maria van Boxtel en Kees van Veluw.

Meer informatie www.vwg.net/ekoland/

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl