Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 17 mei 2017 Markttoegang China voor Nederlandse schelpdieren

rijksoverheid logo Bron: Rijksoverheid - Nederland krijgt groen licht voor de export van mesheften (of 'scheermesjes') naar China. Dat is het resultaat van een 2 jaar durende onderhandeling met de Chinese autoriteiten. Nederland is een van de weinige landen die mesheften naar China mag exporteren. Dat Nederland nu markttoegang heeft verworven, is niet alleen te danken aan de hoge kwaliteit van de schelpdieren maar ook aan het systeem van keuring en toezicht door de NVWA, dat internationaal bekend staat als degelijk en betrouwbaar. De markttoegang betekent een exportpotentieel van jaarlijks 7 miljoen euro.

Vooralsnog exporteerde Nederland de exclusieve schelpdieren vooral naar Spanje en Italië. De opening van de Chinese markt betekent voor de Nederlandse sector een belangrijke uitbreiding van de export. In China worden de mesheften als een bijzondere delicatesse beschouwd.

De visserij op mesheften gebeurt in de Zeeuwse Delta en ten noorden van de Waddenzee, door in totaal 4 schepen. Deze visserij heeft in 2012 het MSC-certificaat voor duurzame visserij verworven. Destijds een bijzondere primeur; het was de 1e visserij ter wereld die het MSC-certificaat op geïntroduceerde soorten mocht voeren. Voor vissers in kwetsbare natuurgebieden zoals de Zeeuwse delta en ten noorden van de Waddenzee is dit een belangrijke erkenning voor hun duurzame manier van vissen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl