Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 11 November 2004 Kolhorn wordt aantrekkelijke pleisterplaats in vaarrondje Kop van Noord-Holland

Als het aan het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland ligt krijgt het voormalige Zuiderzeeplaatsje Kolhorn er een toeristische attractie bij: een haventje met ligplaatsen, parkeerplaatsen, en een wandelroute. Totale kosten van dit plan: € 1.630.400,- Gedeputeerde Staten willen de helft daarvan, € 815.200,-, voor hun rekening nemen.

Kolhorn, gemeente Niedorp, is een door het Rijk beschermd dorpsgezicht. Vanaf begin jaren negentig heeft zowel de gemeente als de provincie veel geld geďnvesteerd om dit vissersdorp weer in oude glorie te herstellen. Het is een toeristisch trekpleister geworden, door het herstel van de karakteristieke turfschuren (met musea en een cultuur-historisch Transferium) en met archeologische vindplaatsen die genomineerd zijn voor de Werelderfgoedlijst.

Wat de entree van dit voormalige Zuiderzeedorp geen goed doet is het rommelige en half verlaten bedrijventerrein aan de Anjoviskade. Dat terrein kan omgebouwd worden tot een havenkom met kleinschalige openbare toeristische voorzieningen. Om het geheel haalbaar, en dus betaalbaar te maken zijn er woningen gepland rond de haven. Die woningen maken het eventueel ook mogelijk dat er een buurtwinkel blijft, zowel in het belang van de inwoners als van de toeristen.

"De beoogde combinatie van waterrecreatie en cultuur-historisch toerisme versterkt de aantrekkingskracht van het dorp en versterkt daarmee de economie in de Kop van Noord-Holland," aldus gedeputeerde Hans Schipper (economie, recreatie en toerisme).

"Kolhorn wordt een aantrekkelijke pleisterplaats in het 'vaarrondje Kop van Noord-Holland'. Je kunt via Kolhorn naar Schagen, Den Helder, Amstelmeer en terug en in de toekomst ook via het Wieringerrandmeer. Dat rondje is een van de projecten die we met ons (subsidie-)programma Water als Economische Drager willen uitvoeren".

Gedeputeerde Staten leggen hun plan om € 815.200,- bij te dragen aan het zogenaamde deelproject Anjoviskade voor aan Provinciale Staten. Het college wil overigens dat bedrag alleen beschikbaar stellen als de gemeenteraad van Niedorp ook bereid is de andere helft te betalen en ervoor zorgt dat de procedures rond de ruimtelijke ontwikkeling rond zijn. Ook dient de gemeente een duidelijke overeenkomst te sluiten met projectontwikkelaar Bouwfonds die het hele project uitvoert (dus haven, woningen, infrastructuur, wandelpad). (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna