Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 04 April 2005 Nieuwsbrief ZeeVerse vismarkt Wieringen

Deze nieuwsbrief start met het goede nieuws: binnenkort zal de zeeverse vismarkt Wieringen haar deuren weer openen. Zoals de planning nu is, wordt op zaterdag 9 april de eerste vismarkt van 2005 voor u georganiseerd. Uiteraard zal dat via de nieuwsbrief, website en via de pers gecommuniceerd worden.

Zoals u waarschijnlijk weet is dit de laatste nieuwsbrief van mijn hand. Esmeralda Loos-Dekker zal in het vervolg in de pen klimmen.

De organisatie van de vismarkt is zeer vereerd dat wij op vrijdag 4 november een extra vismarkt mogen organiseren voor koningin Beatrix. In het kader van het 25 jarig jubileum bezoekt zij de zeeverse vismarkt Wieringen.

Het grootste compliment tot nu toe voor de vismarkt hebben wij gisteren ontvangen van onze collega vishandelaren uit de Kop van Noord Holland. We doen het uitstekend is hun mening. Bedankt collega's, en wij hopen dat we er samen aan kunnen bijdragen dat er nog meer mensen vis gaan eten, want vis is immers gezond!

Fase 1A van het project zeeverse vismarkt Wieringen is recentelijk afgerond. Wat een werk zeg, al die controles van accountants voor de subsidie. Wij zijn gelukkig met vlag en wimpel geslaagd. Vroeger kon dat nog op de achterkant van een sigarendoos heb ik wel eens begrepen. Die tijden zijn definitief voorbij.

In deze nieuwsbrief zal ik kort mijn persoonlijke toekomstvisie uiteen zetten voor de vismarkt en de kleinschalige gemengde visserij.

Zoals de vismarkt nu is, spreekt die aan bij een steeds grotere groep mensen. Ik ben daar blij om. Omdat de groep klanten steeds groter wordt en de vraag naar de zeeverse vis afkomstig van de kleinschalige, gemengde visserij groeit, lijkt het mij verstandig om in de toekomst op meerdere dagen van de week de vismarkt te openen. Bijvoorbeeld op donderdag, vrijdag en zaterdag. Omdat te realiseren zullen er wel meerdere niche afzetmarkten voor de zeeverse vis moeten worden opgezet. Momenteel worden de plannen hiervoor gesmeed.

Het seizoen van de vismarkt zal zoals dat nu ook het geval is voortaan ongeveer starten in april, en eind september afgelopen zijn. Uiteraard is tijdstip van stoppen afhankelijk van de aanvoer, deze wisselt jaarlijks door de weersomstandigheden, beschikbare quota en de situatie in de garnalenvisserij.

Waarom meerdere afzetmarkten? Voor de vissers dient het interessant te zijn om hun vangst meerdere malen per week te lossen. Door de meerwaarde qua prijs voor de vis dienen de extra aanlandingen van vis minimaal gecompenseerd te worden.

De vissers levert immers vistijd in als hij met zijn schip weer naar de haven moet varen en terug naar de visgronden. En vooral de vistijd is kostbaar met de regelgeving die momenteel wordt gehanteerd. Eigenlijk is de dagvisserij zoals die vroeger werd beoefend niet meer mogelijk door de regels die nu worden gehanteerd.

Het verhaal wat de overheid graag wil, een duurzame visserij, en ketenverkorting zou makkelijker uitgevoerd kunnen worden als de regels aangepast worden voor de kleinschalige, duurzame, gemengde visserij.

Qua ketenverkorting is het duidelijk dat de vis momenteel over teveel schijven gaat voordat hij voor de consument verkrijgbaar is. Hierdoor ontstaan extra kosten die weer doorberekend worden aan de consument. En het komt de kwaliteit niet ten goede als de vis langere tijd onderweg is.

De zeeverse vismarkt betaald de vissers een meerprijs voor de vis die zij leveren. Hierdoor is het voor de visserman interessant om zich nog meer met kwaliteit te gaan bezighouden.

Omdat de vis rechtstreeks aan u wordt aangeboden is de ketenverkorting bij ons al gerealiseerd. U kunt nu topkwaliteit vis kopen voor een goede prijs, en de kleinschalige visser behaald meer rendement voor een kleinere hoeveelheid vis. Twee vliegen in 1 klap, wat wil je nog meer.

De hoeveelheden die afgenomen worden door de vismarkt zijn nu nog minimaal ten opzichte van de totale aanvoer. Door andere afzetkanalen op te zetten in niche markten zal er meer vis afgezet kunnen worden die aan uw en onze kwaliteitseisen voldoen.

De zeeverse vismarkt heeft na jarenlange economische achteruitgang van het dorp Den Oever en de gemeente Wieringen weer een levendige impuls gegeven aan het dorp Den Oever, op de zaterdagen in het seizoen.

In de toeristische sector is een duidelijke stijgende lijn te zien van mensen die Wieringen, het geheime waddeneiland ontdekken. ( http://hetgeheimewaddeneiland.nl )

Mede dankzij de vismarkt, waar vele mensen door de aanwezigheid van toeristische promotiestands voor het eerst werden geconfronteerd met wat het geheime waddeneiland Wieringen te bieden heeft.

Naast deze gevolgen is het voor de lokale economie belangrijk dat de kleinschalige, gemengde visserij blijft bestaan. Ik hoop dat door de uitbreiding naar meer afzetkanalen en een andere handelsstructuur deze vorm van visserij behouden kan worden. Daardoor zal de visafslag die een belangrijke economische en sociale functie heeft in de gemeenschap zijn bestaansrecht houden.

Zonder visafslag zal het voor de toeleverende bedrijven aan de visserij in Den Oever moeilijk worden om hun bedrijf te continueren. Dat geld ook voor de andere bedrijven. Mijn conclusie is dat het noodzakelijk is om nauw samen te werken om er wat van te maken in Den Oever, en op Wieringen.

Als je elkaar steunt klim je samen omhoog. Als iedereen de mentaliteit heeft van "als ik het maar heb", breek je meer af dan je opbouwt.

Samenwerking is de sleutel tot succes, dat hebben wij met de zeeverse vismarkt al laten zien. (Bron: Vismarkt Wieringen)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna