Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 13 Oktober 2005 Subsidieregeling voor dorpshuizen in de maak

Dorpshuizen in Noord-Holland dreigen ten onder te gaan. Met een subsidieregeling willen gedeputeerde staten van Noord-Holland het tij keren.

Gedeputeerde staten van Noord-Holland hebben in augustus 2005 het plan goedgekeurd om in 2006 een subsidie beschikbaar te stellen voor financiŽle ondersteuning van groot onderhoud of verbouwingen aan dorpshuizen in plattelandskernen. De indicatieve provinciale bijdrage is Ä 2,5 miljoen, met een bepaald bedrag als maximum per aanvraag. Gedeputeerde staten willen op deze wijze een bijdrage te leveren aan het instandhouden van de leefbaarheid en vitaliteit op het platteland. Als provinciale staten hiermee instemmen, treedt de deelverordening voor deze subsidieregeling in 2006 in werking.

De dorpshuizen staan onder druk als gevolg van de toegenomen mobiliteit, schaalvergroting en marktwerking. Dat is jammer, want ze spelen van oudsher een belangrijke rol bij de instandhouding van de leefbaarheid en vitaliteit. Sociale netwerken en het verenigingsleven worden in stand gehouden en uitgebreid, waardoor ouderen en andere inwoners zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Daarom is het nodig dat dorpshuizen goed worden onderhouden en tijdig worden aangepast, bijvoorbeeld aan verscherpte wet- en regelgeving voor brandveiligheid, ARBO, etc.

Het reguliere onderhoud gebeurt door vrijwilligers en gemeenten. Ook het plegen van groot onderhoud en het aanpassen/verbouwen van dorpshuizen vallen onder gemeentelijke verantwoordelijkheden. Gemeenten nemen doorgaans de verantwoordelijkheid hiervoor, maar soms zijn daar niet voldoende financiŽle middelen voor.

Met deze deelverordening wil de provincie de komende jaren gemeenten en/of instellingen financieel ondersteunen bij het onderhouden of verbouwen van dorpshuizen in kleine plattelandskernen in Noord-Holland. De provinciale investering zal daarbij een gedeelte van de totale kosten dekken. Cofinanciering door gemeenten en/of instellingen is verplicht en er moet draagvlak onder de lokale bevolking zijn voor het dorpshuis in kwestie.

De provincie zal in het voorjaar van 2006 samen met PRIMO een voorlichtingsbijeenkomst over de deelverordening te organiseren. Meer informatie volgt te zijner tijd, onder andere via www.noord-holland.nl (bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna