Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 18 Oktober 2005 Nieuw Vaste Expositie Marinemuseum: Voor Vrede en Veiligheid 1968-2001

Op 15 oktober wordt in het Marinemuseum een nieuw gedeelte van de vaste expositie geopend, getiteld: Voor vrede en veiligheid 1968-2001.

Centraal in deze fraai vormgegeven expositie staat het verloop van de Koude Oorlog en de inzet van de Koninklijke Marine (KM) in NAVO-verband. Ook de periode na 1989, toen de NAVO en dus ook de Nederlandse Krijgsmacht te maken kreeg met een ander vijandbeeld wordt in ruime mate belicht. Hierbij worden de vredesmissies en crisisbeheersingsoperaties waar Nederlandse marine-schepen en vliegtuigen aan deelnamen gevisualiseerd. Zo is er aandacht voor de inzet van mijnenjagers en fregatten tijdens de Tweede Golfoorlog (1991) en de patrouilles van vliegtuigen, fregatten en onderzeeboten voor de kust van het voormalige Joegoslavië van 1992 tot en met 1998.

Naast vredesoperaties bleef internationaal vlagvertoon een belangrijke taak voor de KM. Voorts werd de marine in toenemende mate ingezet bij het onderscheppen van drugstransporten, met name in de buurt van de Nederlandse Antillen en Aruba.

Bezoekers van de expositie kunnen ook kennis nemen van de sociale veranderingen die zich in de gelederen van de Koninklijke Marine voltrokken in de periode 1968-2001. De groetplicht werd afgeschaft en het werd makkelijker voor vrouwen om functies te bekleden die eerder voor mannelijk personeel waren weggelegd. In 1979 werd een experiment met vrouwelijk personeel aan boord van het bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis met succes afgesloten. Toen in de tweede helft van de jaren '90 de roep om het strakker hanteren van normen en waarden in Nederland toenam, volgde de marine op de voet.

Ondanks het veranderende takenpakket na 1989 ontsnapte de KM niet aan verregaande bezuinigingen. De Nederlandse strijdkrachten moesten worden omgevormd tot een kleinere, snel inzetbare krijgsmacht, die overal ter wereld kon opereren. Halverwege de jaren '90 werd de dienstplicht afgeschaft en het aantal fregatten en onderzeeboten ingekrompen. Hiertegenover, en geheel in de lijn om snel een expeditionaire strijdmacht overal ter wereld in te kunnen zetten, stond de indienststelling van een amfibisch transportschip. Terwijl de materiële en personele veranderingen langzaam aan vorm kregen brachten de gebeurtenissen in New York en Washington op 11 september 2001 in één klap het nieuwe vijandsbeeld aan de oppervlakte.

Adres en Openingstijden:

Marinemuseum
Hoofdgracht 3
1781 AA Den Halder
0223-657534
www.marinemuseum.nl

Openingstijden:

Maandag t/m Vrijdag: 10.00 -17.00
Zaterdag, zon en feestdagen: 12.00 - 17.00
Gesloten
november t/m april op maandag (uitgezonderd schoolvakanties)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna