Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 12 December 2007 Wieringer Oudejaars Kunst Tiendaagse, 22 - 31 december 2007

Een grote groep Wieringer kunstenaars presenteert zich aan het eind van het jaar in een honderd jaar oude boerderij nabij de Haukeshaven. Geboren en getogen Wieringers, maar ook kunstenaars die zich vanwege de aantrekkingskracht van het bijzondere en inspirerende landschap op Wieringen, het geheime waddeneiland, gevestigd hebben. Tien dagen kunst tussen zilt en zoet.

De Wieringer Oudejaars Kunst Tiendaagse wordt gehouden van 22 tot en met 31 december 2007. In de verschillende vertrekken van de boerderij zijn schilderijen, beelden, foto's, keramiek, meubelen en sieraden te zien. Eveneens zijn er diverse boeken te koop. Waaronder de uitgave van de Culturele Kring Wieringen: 'Oerlangd, Wieringer landschap en kunst'.

Deelnemers:

De volgende, allemaal professioneel werkende Wieringer kunstenaars die hebben toegezegd mee te doen zijn:

Piet Lont (houtsnedes en diverse boeken) www.pietlont.nl ; Hilco Visser (schilderijen); Theo Mulder (beelden); Margriet van Rooijen (foto's); Janneke de Jong (foto's en Wadkistjes) www.wadanders.nl ; Ina Buisman (schilderijen, kistjes); Hans Blank (bronzen beelden) www.hansblank.nl ; Marijke van Wijk (tekeningen en grafiek); Marianne van Beek (schilderijen); Marijke Zanstra (sieraden, divers, met steen); Edwin Zwart (schilderijen) www.wironi.nl ; Hennie Reis (keramiek); Kenneth Stamp (foto's en boek 'Wieringen, het geheime eiland') www.kennethstamp.nl ; Henny Boogaard (sieraden) www.sierradenhenny.web-log.nl ; Rob van Koningsbruggen (schilderijen); Rene Visser (meubelen Fisker & Co) www.fiskerenco.nl ; Marc Ruygrok (gouden letterkunst) www.ruygrok.com ; Nancy van Berckel (brievendoos van hout); Jos Kruit (schilderijen) www.joskruit.nl ; Tina de Jong (bloemsierkunst) www.debinderij.com ; Bert en Marianne Lont (foto's en materialen die gebruikt werden op de eendenhouderij); Roel Donker (fotograaf en online kunsthandelaar www.kunstart.nl met werk van jonge kunstenaars).

Van schrijfster Gerarda Mak (www.gerardamak.nl) is het boek 'Alleen Met velen' waarvan er al 40.000 zijn verkocht verkrijgbaar, zij komt op 22 - 23 - 26 - 27 - 29 en 30 december tussen 14 en 15 uur signeren er zijn cd's van Zijlstra www.zijlstraweb.com en van De Bunzingers te koop.

Waarom dit initiatief? Organisator Marion Lont: "Omdat er op Wieringen en in de hele Noordkop veel professioneel werkende kunstenaars wonen, loop ik al jaren met het idee om een galerie te openen. Het is er nog nooit van gekomen, maar nu de gelegenheid zich voordoet om in de boerderij van mijn ouders een expositie te organiseren, pak ik dit met beide handen aan. Op de plek waar ik geboren ben en waar ik heel lang heb gewoond."'

Bij elkaar brengen

Vanwege mijn werk als freelance journaliste, met name voor het Noordhollands Dagblad in de regio van de Schager Courant, heb ik veel kunstenaars in de Noordkop leren kennen. Dat is mede een reden om de kunst van deze zo verschillend werkende kunstenaars eens bij elkaar te brengen. Ik verheug me erop met zo kunstenaars van eigen bodem een start maken. Misschien leidt dit tot meer creatief ondernemerschap."

Eendenboer

Marion Lont: "Bijzonder is dat in één van de vertrekken nog een grote oude broedmachine staat, waarin vroeger eendeneieren werden uitgebroed voor de eendenhouderij van mijn opa en mijn vader op een hectare grond achter de boerderij."

Het beroep eendenboer, is een uitgestorven beroep. Met foto's van Bert en Marianne Lont en materialen (manden, voerkisten) die gebruikt werden, wordt tijdens de expositie ook een beeld gegeven van deze bedrijfstak die op Wieringen door diverse eendenboeren (pluimveehouders) werd uitgeoefend. De eendeneieren werden verkocht aan de beschuitfabrieken. Ook waren er eendenboeren die slachteenden hielden, of ganzen voor het dons.

De vereniging Wonderlijk Wieringen zal de 2 meter hoge Grote Kaart van Wieringen neerzetten, er komt informatie over de expositie op de website van de vereniging www.hetgeheimewaddeneiland.nl en op de website www.WRoudejaarskunsttiendaagse.nl te staan.

Adres: De Haukes 12

Openingstijden: dagelijks van 13 tot 17 uur, alle zondagen (ook beide kerstdagen) van 11 tot 17 uur

Parkeren: volop parkeerplaatsen op de haven

Entree: geen

Bezoekers kunnen naast het bezoeken van de expositie, een wandeling over de eendenboerderij maken en het combineren met fietsen, wandelen en het bezoeken van musea en andere exposities op Wieringen

('Engelen' in Michaëlskerk Oosterland, 'Jan Lont 100' in Eiland Museum Jan Lont, Vikingen Informatie Centrum (VIC), Museum Allerhande, Galerie Wigbout )

Meer informatie is verkrijgbaar bij Marion Lont
tel: 06 20010072
e-mail:

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna