Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 27 Februari 2008 Mariëndal wordt voorbereid op komst bezoekerscentrum

De bouw van het Bezoekerscentrum Duinen Noordkop en de kinderboerderij in Mariendal in Den Helder gaat van start. Het veld ten zuiden van de uitkijktoren wordt vanaf aanstaande maandag bouwrijp gemaakt door de Helderse aannemer H.M.S. Als alles voorspoedig verloopt gaat het centrum begin 2009 open.

Het veld in Mariendal waar de nieuwe aanwinst voor Den Helder gaat komen, ondergaat de komende weken een ingrijpende verandering. Niet alleen de grond wordt voorbereid op de komst van het bezoekerscentrum. Ook worden er nieuwe waterpartijen gegraven, waardoor de gebouwen als het ware op een eiland komen te liggen. Eigenlijk zijn de voorbereidende werkzaamheden al eerder gestart met het plaatsen van een ‘paddenscherm’ rond de bouwplaats. Het terrein valt binnen het leefgebied van de rugstreeppad die de gewoonte heeft zich in te graven om te overwinteren. Een ecoloog heeft het gebied afgezocht en de aanwezige rugstreeppadden ergens anders gezet. Om het terrein bouwrijp te krijgen, moeten negentien bomen gekapt. Daar worden in de loop van het bouwproces wel twintig nieuwe voor in de plaats gezet.

Wat gaat er gebeuren?

Wat er allemaal precies in en rond het bezoekerscentrum gaat gebeuren, moet nog worden uitgewerkt. Lezingen, excursies, tentoonstellingen, veldwerkactiviteiten, arrangementen en themadagen zullen in ieder geval deel uitmaken van het productenaanbod. Het grote gebouw speelt hierin een belangrijke rol. Het wordt de ontmoetingsplek voor educatieve activiteiten en informatie en documentatie. Naast een tenstoonstellingsruimte, vergaderruimte en practikumlokaal komt er ook een winkel en een koffiehoek. Ook bij de tegenovergelegen kinderboerderij en op de velden met dieren is in 2009 van alles te beleven. Dit gebouw biedt ook werk- en opslagruimte voor de medewerkers en vrijwilligers van Landschap Noord-Holland. Clienten van Esdege Reigersdaal zullen op het hele terrein creatief of productief bezig zijn, al naar gelang hun mogelijkheden.

Succesvolle samenwerking

De komst van het nieuwe bezoekerscentrum is te danken aan de succesvolle samenwerking tussen de gemeente, Landschap Noord-Holland en Esdege Reigersdaal. Deze drie organisaties gaan samen een nieuwe organisatie oprichten die verantwoordelijk wordt voor het beheer en de exploitatie van het centrum. Naast deze actief betrokken partijen is er ook een groot aantal andere organisaties die hun enthousiasme hebben geuit, zoals Scholen aan Zee, Stichting Kinderopvang Den Helder, HVC, Ontwikkelingsbedrijf Kop van Noord-Holland, ATO en de NAM. Zij vormen samen een groep die de oprichting van de nieuwe organisatie gaat begeleiden. Het budget voor Natuur- en Milieueducatie dat de gemeente op dit moment via de Groene Poolster besteedt, wordt vanaf 2009 ingezet voor dezelfde taak, maar dan via contractfinanciering met de nieuwe, nog op te richten organisatie. De gemeente wordt daarmee een van de partijen die gebruik maakt van de diensten van het bezoekerscentrum.

Missie en doelgroepen

De gezamenlijk ontwikkelde missie voor het bezoekerscentrum luidt: “Het Bezoekerscentrum Duinen Noordkop draagt bij aan een duurzame omgang met natuur en milieu voor een groen en leefbaar Den Helder en omgeving. Het Bezoekerscentrum richt zich daarbij tot iedereen, van jong tot oud.” De belangrijkste doelgroepen zijn recreanten en toeristen, kinderen, zowel via een schoolse situatie als buitenschoolse situatie, inwoners van Den Helder en omgeving en het bedrijfsleven. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna