Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 22 April 2008 Publiek welkom voor bezichtiging prehistorische kano - 23 april

Woensdag 23 april zet de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Archeologie (RACM) de deuren van haar locatie in Lelystad open voor het publiek om een unieke prehistorische kano te bezichtigen. Deze 5000 jaar oude boomstamkano werd in september 2007 in de Wieringermeer ontdekt en is voor conservering overgebracht naar Lelystad.

Sinds december wordt op de sproeivloer bij de RACM-locatie Lelystad deze boomstamkano nat gehouden. Deze ‘kano van de Wieringermeer’ werd in september 2007 ontdekt bij graafwerkzaamheden in het natuurontwikkelingsgebied Dijksgatweide in de provincie Noord-Holland. De kano werd samen met de omliggende grond in een op maat gemaakte stalen bekisting per dieplader overgebracht naar Lelystad, waar hij enkele weken geleden letterlijk is uitgelepeld.

De eikenhouten kano, die stamt uit omstreeks 3300 voor Chr., is een van de oudste en meest complete kano’s die tot nu toe in Nederland is gevonden. Het vaartuig stamt uit de zogenaamde Trechterbeker-cultuur, de tijd waarin men in Drenthe hunebedden bouwde. Destijds was de huidige kuststrook van Wieringen een duin- en kwelderlandschap, waarin boeren op vogels en waterdieren jaagden. De kano kan dus van een vissende boer geweest zijn.

De provincie Noord-Holland vindt het belangrijk dat deze unieke vondst wordt onderzocht en behouden blijft, en heeft daarom opdracht gegeven om de kano op te graven en te conserveren.

Nu stelt de RACM het publiek speciaal in de gelegenheid om deze prehistorische kano te komen bezichtigen. Een mooie kans om deze geweldige vondst te bekijken. Net op tijd, want de kano zal tijdens het twee jaar durende conserveringsproces niet te zien zijn.

Tijdstip: woensdagmiddag 23 april van 14.00 tot 16.00 uur;
Bezoekersadres: Oostvaardersdijk 01-04, 8244 PA Lelystad;
Toelichting: scheepsarcheologe Laura Koehler;
Aanmelden: niet nodig;
Toegang: gratis. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna