Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 19 Mei 2008 Natuurgebied Dijkgatsweide opgeleverd

De Dijkgatsweide, het 64 hectare grote gebied tussen het Robbenoordbos en het Dijkgatbos in de Wieringermeer, is tussen augustus 2007 en mei 2008 ingericht als natuurgebied. Dit nieuwe landschap verbindt de beide bossen, voor natuur en recreatie. Ook is een oude Zuiderzeekreek in ere hersteld. Vrijdag 16 mei 2008 werd het gebied door gedeputeerde Peter Visser overgedragen aan Staatsbosbeheer.

Er is onder andere een grote slenk (sloot) gegraven en een wandelpad en een fietspad tussen de beide bossen aangelegd. Ook zijn bomen en struiken geplant, met behoud van de openheid van het gebied. Daarnaast is een aantal paden in het Robbenoord- en het Dijkgatbos opgehoogd en verbeterd.

Natuurstruinpad

Voor wandelaars is door het bloemrijke grasland een 'natuurstruinpad' aangelegd, dat met stapstenen door de slenk voert. Over het nieuwe verharde fietspad, dwars door het hele gebied en dus met uitzicht over de hele Dijkgatsweide en westelijk gelegen Wieringermeerpolder, kan straks heerlijk gefietst worden. Staatsbosbeheer gaat het nieuwe natuurgebied beheren.

Kano

In september ontdekte men tijdens graafwerkzaamheden bij toeval een prehistorische kano. De kano is ongeveer 8 meter lang en afkomstig uit de Trechterbekercultuur. Dit is de periode waarin ook de hunebedden werden gebouwd. De kano is op 19 december gelicht en wordt momenteel door de RACM in Lelystad geconserveerd.

Financien

Het gebied is aangelegd in opdracht van de provincie Noord-Holland. Dienst Landelijk Gebied heeft de gronden aangekocht en het plan voorbereid in samenwerking met Staatsbosbeheer, de gemeente Wieringermeer en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De inrichting van Dijkgatsweide als natuurgebied is gefinancierd door de provincie Noord-Holland. Het geld is afkomstig uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Het ILG bundelt ruim 40 subsidieregelingen van Rijk en provincie voor natuur, recreatie, landbouw, bodem en milieu. Doel is om versnippering tegen te gaan en de leefbaarheid in het landelijk gebied te versterken en behouden. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna