Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 01 Juli 2008 Open dag kasteelterrein Nuwendoorn 4 juli

Op vrijdag 4 juli organiseren provincie Noord-Holland en gemeente Harenkarspel een open dag op kasteelterrein Nuwendoorn, te Harenkarspel. Dwangburcht 't Huys ten Nuwendore is aan het einde van de 13de eeuw gebouwd, in opdracht van Floris de Vijfde. Bezoekers worden geïnformeerd over de geschiedenis van het terrein, het archeologische onderzoek en de toekomstige plannen. Gedeputeerde Sascha Baggerman en burgemeester Brommet zorgen bovendien voor een spectaculaire openingshandeling.

Er is een uitgebreid programma deze 4 juli. Op het kasteelterrein laten Middeleeuwers bijvoorbeeld zien hoe er geleefd werd in de tijd dat het kasteel in bedrijf was. Geïnteresseerden kunnen de omgeving van het terrein per fiets of wandelend ontdekken. Ook kan men het gemeentehuis van Harenkarspel bezoeken, waar de archeologische vondsten van het kasteelterrein worden tentoongesteld. Op de website van de Nuwendoorn wordt een toeristische/cultuurhistorische route geplaatst. Bezoekers kunnen hier ook hun eigen verhaal, volkslegende of beelden van het kasteel plaatsen.

U bent van harte welkom om met eigen ogen te zien wat er 'uit de lucht komt vallen'. Het programma ziet er als volgt uit:

Geschiedenis kasteelterrein

Dwangburcht 't Huys ten Nuwendorne is in opdracht van Floris de Vijfde aan het einde van de 13de eeuw gebouwd. Honderd jaar later werd het echter alweer verzwolgen door het water, toen de Westfriese Omringdijk doorbrak. De burcht werd vergeten, tot een toevallige ontdekking door een boer in 1948. Pas in de jaren '60 van de vorige eeuw werd de burcht opgegraven en zijn de fundamenten voor een deel opgemetseld. Sinds de jaren '80 is de provincie Noord-Holland eigenaar van het Rijksmonument, dat ondertussen nogal verwaarloosd was. In 2006 is dan ook besloten het terrein op te knappen. Na alle voorbereidingen is het nu dan zover en kan de schop in de grond! Een uitgangspunt hierbij is wel dat de archeologische waarden zoveel mogelijk in de grond bewaard blijven. Daarom vindt in de week van de open dag een archeologisch onderzoek plaats.

Voor een uitgebreide geschiedenis van Nuwendoorn, zie www.dwangburcht-nuwendoorn.nl.

Voor meer informatie en aanmelden: Jasmijn Gerichhausen, tel: (023) 514 3425 / 06 4813 9088 (Bron: Gemeente Harenkarspel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna