Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 14 Juli 2008 Kasteel Nuwendoorn herrijst

Op 4 juli 2008 was er een open dag voor publiek op het kasteelterrein Nuwendoorn. Deze dag werd door de provincie Noord-Holland in samenwerking met gemeente Harenkarspel georganiseerd.

De open dag markeerde de afsluiting van een week van archeologisch onderzoek op het terrein. Nu de archeologen klaar zijn, wordt het oude kasteelterrein opgeknapt.

Dwangburcht 't Huys ten Nuwendorne is in opdracht van Floris de Vijfde aan het einde van de 13de eeuw gebouwd. Honderd jaar later werd het echter alweer verzwolgen door het water, toen de Westfriese Omringdijk doorbrak. De burcht werd vergeten tot een boer in 1948 het toevallig ontdekte. Pas in de jaren '60 van de vorige eeuw werd de burcht opgegraven en zijn de fundamenten voor een deel opgemetseld. Sinds de jaren '80 is de provincie Noord-Holland eigenaar van het Rijksmonument. Het terrein is ondertussen aan een opknapbeurt toe. De provincie heeft hiervoor een bedrag van 500.000 euro beschikbaar gesteld.

Reconstructie Nuwendoorn

De plattegrond van het kasteel wordt opgehoogd, zodat het straks lijkt alsof men in de oude dwangburcht staat. Ook zal de voormalige Noordwesttoren herbouwd worden in staal, zodat het kasteel duidelijk in het landschap herkenbaar zal zijn.

Voordat de schop de grond in kan, moesten archeologen bekijken wat er nog in de bodem bewaard is gebleven. Uit het archeologisch onderzoek bleek dat er in de vorige eeuw minder is opgegraven dan gedacht. Er is bijvoorbeeld niet gekeken op de oorspronkelijke breedte en diepte van de oude grachten. Wel zijn er onder de grachten sporen van een prehistorische nederzetting gevonden van ongeveer 200 voor Christus. Bij de herbouw zal hier rekening mee worden gehouden. De archeologische waarden zullen zoveel mogelijk in de bodem bewaard blijven, omdat dit de beste plaats daarvoor is.

Gedeputeerde landt op kasteelterrein

Op 4 juli hebben gedeputeerde Sascha Baggerman en Enno Brommet, burgemeester van Harenkarspel, gevierd dat het opknappen van het terrein nu van start gaat. Deze dag was het terrein open voor publiek. Er waren veel geïnteresseerden en de dag was dan ook een groot succes. Baggerman landde na een parachutesprong op het kasteelterrein. Hier werd zij ontvangen door middeleeuwers, die hier hun kamp hadden opgeslagen. Samen met burgemeester Brommet onthulde zij het bouwbord voor het terrein. Verschillende experts vertelden verhalen over de geschiedenis, toekomst, het onderzoek en andere wetenswaardigheden van de Nuwendoorn. Naar verwachting zal de opknapbeurt in 2009 worden afgerond.

Informatie over de geschiedenis van het terrein, de resultaten van de opgraving en de plannen voor de toekomst zijn te vinden op de website van kasteelterrein Nuwendoorn, www.dwangburcht-nuwendoorn.nl (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna