Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 15 September 2008 Expositie OVER DE RAND

Het verdwijnen van het karakteristieke polderlandschap in de Kop van Noord Holland wordt binnenkort werkelijk zichtbaar door het Wieringerrandmeer. Reden voor de Stichting Landschapszorg Wieringen om in samenwerking met anderen een expositie samen te stellen. Kunstenaars uit de regio en daarbuiten brengen een ode aan het betreffende gebied en geven uitdrukking aan hun emoties over de veranderingen in het landschap. Meer dan dertig kunstenaars kijken nog eens om zich heen nu het nog kan, en stellen zich voor hoe het is als het water straks langs de kuiten omhoog kruipt.

De expositie zal vanaf 20 september tot 20 oktober te zien zijn in Galerie Op de zeebodem in Slootdorp. De openingstijden van de galerie zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De galerie bevindt zich op het adres Schelpenbolweg 5, (nabij A7), 1774 NE, Slootdorp.

De Polder Waard Nieuwland (drooggelegd in 1846) en het noordelijk deel van de Wieringermeerpolder (drooggelegd 1930) worden onder water gezet, zodat op de rand van Wieringen en de Wieringermeer een acht km lang meer ontstaat dat het IJsselmeer met het Amstelmeer zal verbinden.

Voor de dertig boerenfamilies die weg moeten van hun vruchtbare grond, die nog geen 80 jaar geleden droog is gelegd, is dat niet gemakkelijk. Het gaat vaak om landbouwgrond met een 'familiegeschiedenis'. Bovendien steekt het dat in deze tijd, waarin sprake is van schaarste aan goede landbouwgrond, deze wordt opgeofferd aan het Wieringerrandmeer.

Gelukkig zijn er ook mensen die zaken op waarde weten te schatten, en die zorgvuldig beheren. Daardoor kunnen wij beschikken dankzij het familiearchief van de familie Mansholt voor deze expositie over twee heel bijzondere bijdragen, die voor het eerst getoond zullen worden. Bij de voorbereidingen voor deze expositie kwamen namelijk twee schitterende 'erfenissen' voor de dag.

Er kwamen blikken met films te voorschijn, gemaakt door vader Dirk Mansholt (inderdaad: de broer van landbouwcommissaris Sicco Mansholt). Hij blijkt sinds 1938 zijn experimenten met landbouwmachines gefilmd te hebben.

Van zijn dochter Aleid Mansholt, jong overleden beeldend kunstenaar en opgeleid aan de Rietveld Academie, kwam een stapel etsen en zeefdrukken uit een la.

Uit het indrukwekkende werk van vader en dochter is voor deze expositie een keuze gemaakt. Van de films is een combinatie samengesteld met commentaar van een van een oudere collega-boer uit de Wieringermeer. Uit het grafisch werk van Aleid Mansholt zijn tien stukken geselecteerd over het landschap van Wieringen en de Wieringermeer.

Een diversiteit aan werk is te zien, op deze kunstmanifestatie. Wat de deelnemende kunstenaars bindt is het thema van de expositie: ze hebben allen op de één of andere manier iets te melden over het Randmeergebied. De meesten van hen wonen of woonden op Wieringen of in de Wieringermeer, anderen kennen het van fietsen, wandelen of vogels kijken. De diversiteit op deze kunstmanifestatie ontstaat door de grote verscheidenheid: foto's, schilderijen, tekeningen, sculpturen, assemblages, installaties en ceramiek.

Een centrale plaats op de expositie heeft de coproductie van de fotograaf Kenneth Stamp en journaliste Marion Lont. Zij bezochten de boeren en hun bedrijven die straks plaats moeten maken voor water Het leverde een indrukwekkende serie portretten op van de gezinnen vastgelegd op hun dierbare plek.

De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 15.00 uur door de dichter/publicist Willem van Toorn. Hij is de schrijver van 'Het Project Nederland', waarin hij de verrommeling van het landschap onder de aandacht brengt. Willem van Toorn is een warm pleitbezorger voor zorg aan het landschap.

Daarna volgt een try-out van het werk "The drowning Fields" van de klankdichter Geert Schoonbeek.

Expositie OVER DE RAND
Periode: 20 september tot 20 oktober 2008
Opening: 20 september om 15.00.
Openingstijden: op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur
Waar: Galerie Op de Zeebodem, Schelpenbolweg 5 (nabij A7), 1774 NE Slootdorp

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna