Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 09 Oktober 2008 Tentoonstelling ArtAgainstWater

Acht kunstenaars op de bres voor de Hondsbossche- en Pettemer zeewering. Kun je door middel van kunst een dijk opwerpen tegen de stijging van de zeespiegel en mensen wakker schudden voor de gevolgen?

Om die vraag te beantwoorden, werd twee jaar geleden het kunstenaarscollectief ArtAgainstWater opgericht. Acht kunstenaars vonden elkaar in een uniek experiment. Als thema voor foto's, beelden, schilderijen en printen koos men een van de meest imposante zeedijken van ons land uit: de Hondsbossche- en Pettemer Zeewering. De vijf kilometer lange en dertien meter hoge vesting van zand, basalt en steen, gelegen tussen Petten en Camperduin in de Kop van Noord-Holland. Door middel van een (reizende) tentoonstelling wil ArtAgainstWater op een geheel eigen, originele wijze aandacht vragen voor de mogelijke gevolgen van het stijgende zeewater.

De eerste expositie wordt van 20 oktober tot en met 11 december 2008 gehouden in het gemeentehuis van Zijpe. ArtAgainstWater wordt gevormd door Barbara Hardmeijer, Sandra Ale, Thijs Quispel, Ben Koning, Karel Puhl, Giel Clijsters, Kees Kasbergen en Jan Hopman, oprichter van het collectief. Hun zeer gevarieerde werk wordt getoond in het gemeentehuis van Zijpe aan de Schagerweg 97 in Schagerbrug.

Onlangs verscheen een boekje over het project dat met steun van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de beheerder van de Hondsbossche- en Pettemer Zeewering, tot stand is gekomen en waarin het doel en de diverse kunstwerken staan omschreven. Het voorwoord werd geschreven door drs. Monique de Vries, dijkgraaf van genoemd hoogheemraadschap. Daarin ziet zij het initiatief van ArtAgainstWater als een moreel steuntje in de rug dat zij warm kan aanbevelen bij iedereen die bij de waterkering in ons land is betrokken. "De ongerustheid van de kunstenaars wordt vanuit een eigen creatieve invulling verbeeld. Als waarschuwing maar vooral als een oproep voor bezinning en dialoog. Niet op de geijkte manier met folders, presentaties en tv-spotjes, maar op een originele en inspirerende wijze. ArtAgainstWater wil hiermee de fantasie zodanig prikkelen, dat dit leidt tot verwondering en discussie. Wat moeten we doen?", aldus de dijkgraaf.

Het is de bedoeling dat deze kunstmanifestatie door meer overheidsinstanties zal worden ondersteund, zodat de tentoonstelling in de nabije toekomst op diverse plaatsen te zien zal zijn. Na Zijpe staat als tweede locatie het Gemeenlandhuis in Edam op het programma.

De tentoonstelling in het gemeentehuis van Zijpe is van maandag tot en met vrijdag te bezoeken van 09.00 - 12.00 uur. (Bron: Gemeente Zijpe)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna