Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 11 November 2008 Water- en natuurwandelingen in Kolk van Dussen op 16 november 2008

Tussen Lambertschaag en Aartswoud ligt een gebied van ongeveer 40 hectare waar het afgelopen jaar flink gewerkt is. Dit gebied, de Kolk van Dussen, is door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in samenwerking met Landschap Noord-Holland en de Landinrichtingscommissie De Gouw, ingericht voor natuurontwikkeling en waterberging.

Een deel van het terrein is natter gemaakt, er zijn natuurvriendelijke oevers en sloten gegraven en er zijn stuwen en duikers aangelegd. Het gebied is zo een belangrijke schakel geworden in de verbindingsroute voor plant en dier tussen het Zwanenwater en het IJsselmeer. Het hoogheemraadschap heeft de extra ruimte voor water die in het gebied gecreëerd is nodig omdat het, vanwege het veranderende klimaat, steeds harder en in kortere tijd gaat regenen. In tijden van extreme regenval kunnen we het gebied onder water laten lopen door het openzetten van een schuif. Landschap Noord-Holland gaat het gebied straks beheren, samen met agrariërs uit de directe omgeving. Langs het gebied loopt het Pannenpad. Wandelaars en fietsers kunnen zo van het nieuwe landschap genieten. Wie weet komen bezoekers in de toekomst in het gebied de roerdomp, de waterspitsmuis en het kamgras tegen.

De aanleg van de Kolk van Dussen is financieel mede mogelijk gemaakt door het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) van de provincie Noord-Holland en bijdragen van de samenwerkende partners.

Benieuwd naar de nieuwe inrichting van het gebied? Hoe het is ingepast in het landschap, hoe de natuur er zich ontwikkelt? Op zondag 16 november organiseert het hoogheemraadschap in samenwerking met Landschap Noord-Holland drie water- natuurwandelingen door het gebied. Projectleiders Johan Jonk (HHNK)†en Saskia Bloemen (Landschap Noord-Holland) vertellen u tijdens de wandeling over het belang van het gebied voor het waterbeheer en de natuur.

We nodigen u van harte uit om mee te wandelen (neem uw laarzen mee!).

De wandelingen starten om 9.00 uur, 10.15 uur en 11.30 uur en duren ongeveer een uur. Wij vragen u vriendelijk om 15 minuten voor aanvang van de wandeling aanwezig te zijn in†restaurant Het Wagenwiel, Noordeinde 2 te Lambertschaag. Hier wordt u ontvangen†met een kopje koffie of thee. Vervolgens wordt u naar het wandelgebied gebracht.

Wilt u meewandelen? Meldt u zich dan aan bij Gerda Wever, telefoonnummer 0299 - 663 000. In totaal kunnen 60 mensen mee, dus wie het eerst komt, het eerst maalt. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna