Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 08 april 2009 Lezing - De Ongemakkelijke weelde van Den Helder - 16 april 2009

Een lezing door stedenbouwkundige Miranda Reitsma, provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit provincie Noord-Holland

16 APRIL 20.00 UUR TRIADE DEN HELDER
NIET DENKEN VANUIT GROEI, MAAR VANUIT 'ONDERDRUK'

Rijkskwerf Willemsoord, Den Helder © Hendriktje Ruiter

Rijkskwerf Willemsoord, Den Helder © Hendriktje Ruiter

De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening, in werking sinds juli 2008, verplicht rijk, provincies en gemeenten in een structuurvisie vast te leggen wat zij belangrijk vinden. Wat is belangrijk voor Den Helder?

Het verhaal van Den Helder is de geschiedenis van een oud vissersdorp en een oude marine vesting. In tweehonderd jaar is Den Helder uitgegroeid tot een stad waarvan het stadshart nu ‘aan de wandel is’ richting de oude Rijkswerf Willemsoord. Een derde stadshart is aan de zuidkant in opkomst. Dat verhaal lees je niet zo maar af aan de stad. En de openbare ruimte van de stad geeft geen uitdrukking aan dramatische momenten uit de geschiedenis en uit de levens van haar inwoners.

Kenmerkend voor Den Helder is het zicht en de open ruimte, gelegen tussen de verschillende kernen van de stad. In combinatie met het licht dat van drie kanten door de zee wordt weerspiegeld, geeft dat een groot gevoel van vrijheid. Miranda Reitsma ziet deze openheid als een grote weelde. Tegelijkertijd is er zó veel openheid dat het de vraag oproept wat te doen met die weelde.

Er is wel veel open ruimte, maar weinig openbare ruimte. Dat maakt in Den Helder deze weelde ‘ongemakkelijk’. Ruimtes voelen onbestemd aan, ze hebben geen duidelijke, culturele betekenis. Ze hebben geen duidelijke gebruikers. En bij gebrek aan verstedelijkingsdruk zal dat er ook niet zomaar komen. Deze onderdruk is in economisch opzicht een probleem. Tegelijkertijd biedt onderdruk ruimte voor verkenning van de betekenis van de open ruimten voor de stad. Ook is het een weelde dat je daar nu de tijd voor hebt. Maar je moet het wel weten aan te spreken. Miranda Reitsma zal in haar lezing onder andere ingaan op de mogelijkheden die deze weelde biedt.

Miranda Reitsma is stedenbouwkundige en onafhankelijk Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit bij Provincie Noord-Holland. Zij is als adviseur betrokken bij de ‘Structuurvisie Den Helder 2020’.

Reserveren: telefoon 0223 660200 Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur

LOCATIE: TRIADE LOKAAL
ARCHITECTUUR CENTRUM
Middenweg 2 1782 BG Den Helder

ENTREE € 5,-.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna