Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 07 februari 2011 De Vertelcarrousel: Alles draait om Westfriesland (o.a. 24 februari in Harenkarspel, 8 maart in Schagen)

Van 23 februari tot 15 maart 2011 organiseren de Westfriese bibliotheken de Vertelcarrousel. Deze bezoekt vijf bibliotheken, waarbij sprekers rond n thema verhalen vertellen vanuit de eigen deskundigheid. Onder leiding van Ed Dekker discussiren zij met elkaar en het publiek. Het draait hierbij om Westfriesland en de Westfriese Omringdijk, zowel over de geschiedenis als over de vraag hoe het verleden doorwerkt in het heden. Door elk thema van meer kanten te bekijken, ontstaat een breed beeld van Westfriesland. De Vertelcarrousel bezoekt de KopGroep Bibliotheken van Harenkarspel en Schagen.

Er komen vijf thema's aan de orde. Op 23 februari 2011 in Venhuizen gaat het over de vraag of de dijk heilig is. Er is aandacht voor het ontstaan van de dijk en de dilemma's bij aanpassing aan veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld de balans tussen economische, historische en milieubelangen.

Op 24 februari worden in Harenkarspel de sporen van de Friezen in Westfriesland van alle kanten bekeken. Tot zij in 1298 werden verslagen door de Hollanders, hadden zij het voor het zeggen. Het gesprek gaat over de invloed van de Friezen; in plaatsnamen, taal, gebruiken en archeologische vondsten.

In De Goorn op 3 maart draait het om het thema stad versus platteland. Het gaat onder meer om de vraag welk van de twee de sterkste positie heeft en of deze positie verandert in de loop der tijd. Ook komt aan de orde wat de vergrijzing en ontgroening voor de verhouding stad-platteland zullen betekenen. En wat beter is: activiteiten concentreren in de stad of investeren in de leefbaarheid van de dorpen.

Immigratie staat centraal op 8 maart in Schagen. Al eeuwen vestigden zich buitenlanders in het gebied met elk hun eigen taal, cultuur en gebruiken. De sprekers van deze avond kijken naar deze buitenlandse invloeden op de Westfriese cultuur en hoe soepel de verschillende groepen naast elkaar leven.

Heerhugowaard sluit op 15 maart de Vertelcarrousel af met het thema Omgaan met het Westfriese landschap. Landinrichting en ruilverkaveling benvloeden landbouw en toerisme, maar het omgekeerde geldt ook. Sprekers en publiek bespreken wat belangrijker is voor Westfriesland: toerisme of landbouw. Hiernaast komt de vraag op tafel hoe verschillend de belangen zijn van boerenbedrijven, bewoners en toeristen.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle inwoners van Westfriesland en andere genteresseerden. Meer informatie is verkrijgbaar in de genoemde bibliotheken en op www.westfrieseomringdijk.nl (Bron: KopGroep Bibliotheken)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna