Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 24 maart 2011 Lezing van Leo van der Leden over architect Dudok en het creëren van licht en ruimte (Den Helder)

Datum: 30 maart 2011
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Triade Den Helder

De architect en stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok (1884-1974) is wereldberoemd door zijn Raadhuis in Hilversum. Veel minder bekend is dat zijn eerste gebouw in Den Helder heeft gestaan: het tehuis voor Militairen (1909). Het is in 1966 verwoest. Dit gebouw laat invloeden zien van de architect H.P. Berlage, zoals de decoratieve façade in combinatie met een heldere ordening van de binnenruimten.

Dudok is goed vertegenwoordigd in Noord-Holland. Met name in Hilversum. Maar ook het Monument op de Afsluitdijk, het kantoor van de Hoogovens en het gemeentehuis in Velsen zijn door hem ontworpen, evenals een tiental gebouwen bij het crematorium Westerveld.

Hij volgde een geheel eigen weg, maar liet zich tevens inspireren door stijlen zoals het expressionisme van de Amsterdamse School wat terug te zien is in een decoratieve toepassing van baksteen in de gevels. Asymmetrie en hoekige volumes met een nadruk op horizontale en verticale lijnen doen denken aan De Stijl-beweging.

Tegelijkertijd koos hij voor symmetrie, rondingen of brede dakoverstekken, een invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. De wijze waarop Dudok licht en ruimte creëerde heeft andere architecten beïnvloed. Dat is onder meer te zien bij het Haags Gemeentemuseum van Berlage. In de lezing wordt ingegaan op de veelzijdige betekenis van Dudok. Het wordt een documentaire avond met veel beeldmateriaal en een muzikaal intro!

Leo van der Leden is bouwkundige en bereidt momenteel publicaties voor over de architecten Aldo Rossi, Co Brandes en Willem Marinus Dudok.

De lezing wordt georganiseerd door het Lokaal Architectuurcentrum Den Helder, dat onderdeel is van Triade, centrum voor kunsteducatie.

De lezing is kosteloos bij te wonen.

Adres:

TRIADE,
Middenweg 2,
1782 BG Den Helder
www.triade-denhelder.nl
Aanvang: 20.00 uur. Zaal open: 19.30 uur

Reserveren is niet nodig.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna