Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 01 september 2011 De Nollen in Den Helder gratis toegankelijk op Open Monumentendag 10 september 2011

Het project De Nollen bevindt zich in het gelijknamige 'oogduingebied' aan de zuidrand van Den Helder. Het gebied is een zeldzaam binnenduin in het Nederlandse landschap. Tevens bevinden zich er vijfentwintig bunkers. Het is de zuidelijke uitloper van Fort Dirksz Admiraal en behoort tot de Stelling Den Helder.

Kunstenaar R.W. van de Wint (1942-2006) is de initiatiefnemer geweest voor een 'totaalkunstwerk' van beelden en bouwsels in het landschap. De oude bunkers vormen een markant onderdeel van het gebied en zijn grotendeels hergebruikt. Door de transformatie van oud militair terrein naar kunst- en natuurproject heeft het gebied een nieuwe betekenis gekregen.

Vijfentwintig jaar lang concentreerde Van de Wint zich op het creëren van de condities voor heel basale ervaringen van donker en licht, het fenomeen kleur en ruimte, schaal en maat.

Schoonheid, daar moest het weer om gaan, maar ook om ontregeling: een web van lijnen die langs elkaar, door elkaar en bij elkaar komen. Slechts één uur reizen vanaf Amsterdam en één minuut lopen vanaf Station Den Helder Zuid, en je bevindt je ineens in een 'landschap van de verbeelding' dat je blik op de werkelijkheid verscherpt.

Op 10 september 2011 is kunstproject De Nollen kosteloos te bezoeken tijdens de landelijke Open Monumentendag. Er worden om 11.00, 13.00 en 15.00 uur rondleidingen georganiseerd. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Extra, gratis lezing - reserveren verplicht:

10 september 13.30 uur:
Poëtisch landschap: militair terrein herbestemd tot kunstproject door Jacqueline van Koningsbruggen

In de lezing wordt nader ingegaan op de transformatie van oud militair terrein naar kunst- en natuurproject. Hoe zijn de ideeën hiervoor ontstaan? Wat is er uniek aan en hoe wordt in het algemeen omgegaan met voormalige militaire complexen?

Burgemeester Ritmeesterweg 10, 1784 NV Den Helder
(naast NS-halte Station Den Helder Zuid)
www.projectdenollen.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna