Cultuur, Sport & Recreatie: 08 mei 2013 Tuinwal rond Boet van Hopman in aanbouw (Texel)

Een oude wens van Staatsbosbeheer wordt nu gerealiseerd. Rond de Boet van Hopman (op Texel) wordt een tuinwal aangelegd. Bij het project De Nederlanden, waardoor veel weilanden weer natte duinvalleien kunnen worden, ontstond dit idee om ook de agrarische geschiedenis van het gebied zichtbaar te houden. Een van de ideeën was om rond de Boet van Hopman met tuinwallen iets van deze geschiedenis zichtbaar te houden.

De tuinwallen kunnen nu gerealiseerd wordt vanuit het project van de Agrarische Natuur en Landschapsvereniging De Lieuw en worden gebouwd door aannemersbedrijf Dros. De zoden zijn gestoken op land van Staatsbosbeheer langs de Rozendijk. Dit past bij het voorbereiden van dit gebied voor gebruik als cranberrykwekerij.

We weten niet of hier in het verleden traditionele of duintuinwallen rond de Boet van Hopman stonden. Het zullen vanwege de slappe zoden op het duinzand in ieder geval ook tuinwallen van stapelzoden en niet van ruitzoden zijn geweest.

Wegens gebrek aan zoden en de vaak grote afstanden waarover ze getransporteerd moesten worden was het zodenlichaam in de duinen minder hoog dan buiten de duinen. Om ze toch effectief te houden als veekering werden er takken van duindoorns ingestoken, als natuurlijk prikkeldraad. Op de tuinwal bij Ecomare is nog te zien hoe dit er uit ziet. Het kapen van duindorens zorgde er ook voor dat struiken die in de beschutting van de duindoorns kiemden door het vee opgegeten konden worden, wat het beeld van de duinen sterk beïnvloede. (Bron: Staatsbosbeheer Texel)

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

VVV Kop van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvkopvannoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvkopvannoordholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna