Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 13 juni 2013 Veldwerk in de Waddenzee bij Texel om twee wrakken te beschermen

Maritiem Programma Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil erfgoed onderwater beter beschermen Onderzoekers van het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaan van 10 tot 21 juni 2013 veldwerk uitvoeren in de Waddenzee om twee wrakken te beschermen. Beide wrakken liggen slechts enkele kilometers van elkaar, op de locatie Burgzand. Op deze plek, door natuurlijke erosie bedreigt, gingen 300 jaar lang (tussen 1500-1800) schepen voor anker om geladen en gelost te worden voor de haven van Amsterdam. Ondanks de beschutting die het eiland bood tegen de noordwestenwind, zijn er door de eeuwen heen vele schepen vergaan. Dit is dan ook een plek van groot archeologisch belang, waar al tientallen wrakken zijn ontdekt. De recent verschenen publicatie van de Rijksdienst over de rede van Texel onderschrijft het onderzoekspotentieel van dit gebied en laat tegelijkertijd zien hoe ernstig het bedreigd wordt.

Eén van de speerpunten van het Maritiem Programma is het in de bodem behouden van archeologische site s voor volgende generaties. Dit principe heet in-situ bescherming en is tevens een van de speerpunten in de UNESCO Conventie voor de Bescherming van het Onderwater Culture el Erfgoed uit 2001.

In het kader van het Europese samenwerkingsproject SASMAP zullen onder and ere nieuwe in-situ beschermingsmaatregelen worden getest op het scheepswrak Burgzand Noord 10, dat ten oosten ligt van Texel.

Daarnaast zal voor het project Topsites de al aanwezige bescherming van het wrak Burgzand Noord 3 worden uitgebreid. Dit schip is in januari 1640 vergaan. Met het Topsites-project onderzoekt de Rijksdienst de mate en omvang van het degradatieproces. Dus de impact op het bodemarchief van erosie, verdroging of grondgebruik. Vervolgens wordt gezocht naar pragmatische oplossingen om degradatie tegen te gaan. Het afdekken van BZN 3 is de eerste actie van Topsites om een site van groot archeologisch belang te beschermen tegen biologische (o.a. de paalworm, Terredo navalis), bacteriële en mechanische erosie.

De doelstellingen van SASMAP sluiten goed aan bij het Programma Topsites. Daar waar SASMAP zich Europees breed richt op archeologische sites onder water, ligt de focus van de Topsites op Nederlandse locaties op zowel land als onder water. Door het veldwerk voor beide projecten te combineren, zal synergie ontstaan bij het verweven van kennis over beheren en behouden van belangrijke archeologische vindplaatsen in Nederland. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna