Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 23 december 2013 Plaggenhut geopend op het buitenterrein van Ecomare

Ecomare logoBron: Ecomare - We gingen terug in de tijd, ongeveer 100 jaar! Tijdens de opening van de plaggenhut, die sinds kort op het buitenterrein van Ecomare staat, leefden er voor even een heuse Texelse duinbewoner met zijn gezin in. Voor de gelegenheid stelden de bewoners hun huisje open. Ecomare-medewerkers Mieke Bon, Quinten van Katwijk en diens twee kinderen Lieke en Ole speelden het gezin tijdens de opening. Na een kort toneelstukje mochten de bezoekers binnenkomen en werd iedereen op soep getrakteerd.

Replica

De ouderwetse plaggenhut staat op het buitenterrein van Ecomare, aan de rand van de duinen. Het is een replica van de huisjes van de Texelse duinbewoners, die tot in de twintigste eeuw her en der in de duinen stonden. Texelaars noemden zo'n hutje vroeger een 'zooien huus' of zóónekeet. Kees Gorter, alias Pagga, en zijn vrouw Antje Dekker waren duinbewoners die in zo'n soort huis woonden. Ze leefden van wat de natuur en hun schrale moestuintje opbrachten en van gejutte spullen van het strand. Pagga verhuurde zich bovendien als knecht aan boeren.

Educatieve programma's

In de plaggenhut wordt het leven van Pagga en Antje in beeld gebracht. Het wordt gebruikt voor educatieve programma's aan schoolklassen en voor bezoekers. De plaggenhut maakt deel uit van het project 'Westelijke Waddenpoort' bij Ecomare en is gesubsidieerd door STIFTexel, Staatsbosbeheer, het Nationaal Park Duinen van Texel en het Waddenfonds.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna