Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 23 januari 2014 Bibliotheken starten grootschalige uitleen e-books

Kopgroep Bibliotheken logoBron: KopGroep Bibliotheken - De donkere kamer van Damokles, Nooit meer slapen en Onder professoren van Willem Frederik Hermans, Advocaat van de hanen, Het hof van barmhartigheid en Onder het plaveisel het moeras van A.F.Th. Van der Heijden, Eerst grijs dan wit dan blauw, De schilder en het meisje en De verdronkene van Margiet de Moor, Contrapunt, De thuiskomst en De kwetsuur van Anna Enquist, _Soms is alles eeuwig van Leo Vroman, De vriend_ van Charles den Tex, Het feest van list en bedrog van Herman Chevrolet, Wat ik nog weet van Annie M.G. Schmidt en nog heel veel meer... Het is sinds kort allemaal als e-book beschikbaar voor de leden van de openbare bibliotheken.

Nieuw uitleenmodel

Deze nieuwe dienst van de bibliotheken stelt de leden in staat ongelimiteerd e-books te lezen, waarbij meer personen tegelijk hetzelfde e-book kunnen lezen. In de meeste landen wordt uitgeleend op basis van one copy, one use, waardoor een e-book 'uitgeleend' kan zijn. Dit is voor bibliotheken in Nederland niet acceptabel als standaard. Daarom is samen met uitgevers een nieuw uitleenmodel ontwikkeld, waarbij per uitgeleend e-book wordt afgerekend. Nederland laat daarmee internationaal een eigen geluid horen.

'Belangrijke aanvulling'

Minister Jet Bussemaker van OCW heeft vanmorgen op het Centraal Station in Den Haag het eerste e-book gedownload. 'We lopen echt voorop, in veel landen is het nog one copy, one use. Bibliotheken kunnen hiermee veel nieuwe leden trekken en leveren een nieuwe service aan de bestaande leden. Het lezen van e-books van de bibliotheek is makkelijk laagdrempelig, kan altijd en overal en is betaalbaar. Daarmee bieden bibliotheken een belangrijke aanvulling op de toegang tot kennis, informatie en cultuur'.

Vaslav

Het boek dat de minister downloadde, was Vaslav van Arthur Japin, een roman over roem, passie, oorlog en nietsontziende liefde. `Nu is het kleine paardje moe,' zei Vaslav Nijinski midden in een voorstelling in Sankt Moritz op 19 januari 2014 1919. Zo maakte hij, de eerste echte superster die de wereld heeft gekend, abrupt een einde aan zijn carrière. Hij nam afscheid van de werkelijkheid en leefde verder in zijn fantasie. In de roman vertellen drie ooggetuigen elk vanuit hun eigen perspectief wat er zich voor, tijdens en na dat dramatische afscheid heeft afgespeeld. Te midden van de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog hoopte Nijinski de mensheid te kunnen bekeren tot de liefde. Toen hij niet gehoord werd, zelfs niet door hen die van hem hielden, sloot hij zich van de wereld af. Op verzoek van DeLaMar Producties heeft Japin Vaslav bewerkt voor toneel. Het stuk is van 7 maart 2014 tot en met 30 april 2014 te zien in de Mary Dresselhuys Zaal van het DeLaMar Theater.

5.000 boeken

Sinds vandaag zijn er via de bibliotheken 5.000 e-books beschikbaar. Dat is ongeveer een kwart van het beschikbare e-book-aanbod in Nederland. Met diverse toonaangevende uitgevers zijn inmiddels licentieafspraken gemaakt. De verwachting is dat het aantal deelnemende uitgevers snel zal stijgen. Zeker als de vraag blijft toenemen, zoals nu het geval is. Daarmee ondersteunt deze nieuwe dienst de kerntaken van de bibliotheek in de volle breedte en op een manier die bij haar past: in de vestiging dichtbij, online 24/7 en altijd met persoonlijke aandacht.

Alle genres

De titels zijn ingedeeld in twee groepen: tot en met 3 jaar of ouder. De eerste maanden na de start zijn beide categorieën voor leden vrij toegankelijk om te lezen. Wie vanaf april 2014 de meer recente titels wil blijven lenen, kan kiezen voor een e-bookpluspakket. Daarmee kan voor 20 euro een 18-tal e-books worden gelezen. Dit pakket moet worden afgenomen boven op het reguliere bibliotheeklidmaatschap. Alle genres zijn beschikbaar: literaire romans en streekromans, thrillers, non-fictie, biografieën enz. In aanvang is het aanbod gericht op volwassenen, e-books voor jeugdleden is een volgende stap. Leden kunnen zich met hun pas eenvoudig online registreren. De e-books zijn op alle devices te lezen: laptop, tablet, e-reader en smartphone.

Trots

Deze nieuwe dienst wordt namens de bibliotheken uitgevoerd door Stichting Bibliotheek.nl (BNL). Diederik van Leeuwen, directeur BNL, is trots op de nieuwe service die de gezamenlijke bibliotheken nu bieden. 'Het succes daarvan heeft zich al aangekondigd. Het afgelopen half jaar hebben meer dan 150.000 Nederlanders e-books gelezen en met elkaar al ruim 1 miljoen e-books gedownload via de VakantieBieb, een speciale app van de Bibliotheek. We voorzien met het e-book-aanbod in een nieuwe manier om mensen te laten lezen, die past bij deze tijd en de rol van de moderne bibliotheek.'

Digitale diensten

BNL ontwikkelt namens het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken digitale diensten voor de bibliotheekbranche. Het inkopen bij uitgevers van e-book-licenties voor tijdelijke beschikbaarstelling gebeurt namens de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). BNL ontsluit onder meer de collecties van alle openbare bibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek via de Nationale Bibliotheekcatalogus. Deze catalogus is online beschikbaar voor alle Nederlanders en bevat ca. 6 miljoen boektitels, waaronder ook alle ingekochte e-books en 10.000-en rechtenvrije titels. Het aanbod aan e-books is te vinden op de website van BNL www.bibliotheek.nl/ebooks/ - Tekst: Jef van Gool, op basis van een persbericht van Bibliotheek.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna