Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 30 januari 2014 Noord-Holland: Archeologiecollege - Vondsten uit het water op woensdag 5 februari 2014

Op woensdag 5 februari 2014 organiseert de provincie Noord-Holland een college over onderwaterarcheologie. Drie specialisten vertellen over bijzondere vondsten uit het water: scheepswrakken, verdronken dorpen en fossiele zoogdieren die gevonden zijn in de Noordzee.

Het college begint om 19.00 uur met een kort welkom door gedeputeerde Elvira Sweet en vindt plaats in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via de website van Huis van Hilde.

Toegang is gratis.

Noord-Holland heeft altijd een bijzondere band gehad met water. Maar wie verder kijkt en graaft komt erachter dat het water het Noord-Hollands landschap door de eeuwen heen drastisch heeft veranderd. In Huis van Hilde, archeologiecentrum Noord-Holland, zijn vanaf eind 2014 veel vondsten uit het water te zien.

Michiel Bartels, gemeentelijk archeoloog Hoorn, presenteert op 5 februari 2014 de eerste resultaten van onderzoek naar scheepswrakken, resten van oude dijken, verdronken dorpen, bommenwerpers en jachtvliegtuigen en kastelen op de bodem van de Zuiderzee.

Benno van Tilburg is Hoofd Scheepsarcheologie bij de RCE en vertelt over een paar prachtige kano's van wel 5.000 jaar oud die in het Archeologisch Depot van Noord-Holland liggen. Wat is het verhaal achter deze kano's en hoe bewaar je deze voor toekomstige generaties? Dick Mol is amateur-paleontoloog en zal voor het eerst vele steentijd artefacten tonen, waaronder prachtige vuistbijlen, die afkomstig zijn uit de Noordzee.

Enkele van de vindplaatsen zijn met enige zekerheid als een site aan te merken, een woonplaats van Neanderthalers daar waar nu de Noordzee is.

Programma

Locatie: Paviljoen Welgelegen (provinciehuis), Dreef 3 te Haarlem.

Aanmelden

Aanmelden kan via dit formulier http://fd9.formdesk.com/pnh/archeologiecollege Meer informatie leest u op www.huisvanhilde.nl

Het hoorcollege is een samenwerking van de provincie Noord-Holland en Trilithon (Studievereniging Archeologie & prehistorie Universiteit van Amsterdam).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna