Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 14 februari 2014 Gemeenten en Landschap gaan in gesprek over recreatie op Balgzand

Fietsen langs de Balgzanddijk heeft nadelige gevolgen voor de wadvogels, de aanleg van een fietspad is dus niet verstandig. Toch gaan de gemeenten op uitnodiging van Landschap Noord-Holland in gesprek om te kijken welke mogelijkheden voor recreatie er wel zijn. Dat was de belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst op 12 februari 2014 in De Helderse Vallei.

Toen ontvingen de wethouders Pia Bruin van Den Helder en Theo Meskers van Hollands Kroon en Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland, het onderzoeksrapport "Mogelijke effecten op vogels van openstelling van de binnenkant van de Balgzanddijk" uit handen van Katja Phillippart, bestuurslid van de Waddenacademie. Ernest Briët: “Wij willen graag dat mensen van natuur en landschap kunnen genieten. Nu al is Balgzand op verschillende plekken beleefbaar en samen met de gemeenten gaan we zoeken naar nieuwe mogelijkheden, uiteraard in goede balans met de kwetsbare natuur.

Balgand 10% van alle vogels Waddenzee

Balgzand heeft een zeer belangrijke functie als voedsel- en rustgebied voor wadvogels. Zo’n 10% van alle vogels uit de Nederlandse Waddenzee verblijven hier. Bij laag water zoeken deze vogels voedsel op de droogvallende slikken en platen maar bij hoog water rusten ze uit op de enkele overgebleven schorren langs de Balgzanddijk. In de afgelopen jaren is regelmatig de vraag naar voren gekomen om de binnendijks gelegen onderhoudsweg langs de Balgzanddijk open te stellen voor fietsers. Landschap Noord-Holland heeft als beheerder van het Balgzand aan de Waddenacademie gevraagd na te gaan wat de mogelijke effecten daarvan zijn op vogels. Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek bv heeft in opdracht van de onafhankelijke Waddenacademie deze effecten onderzocht.

Zeer aanzienlijke invloed

Uit het rapport blijkt dat het toegankelijk maken van het binnendijkse onderhoudspad langs de Balgzanddijk relatief kleine directe gevolgen heeft voor de broedvogels op de dijk, maar dat de gevolgen voor de foeragerende en rustende vogels binnendijks en buitendijks zeer aanzienlijk zijn. Daar fietsen is dus niet verstandig. Met dit in hun achterhoofd gaan de drie betrokken partijen in gesprek over de mogelijkheden die er wel zijn in en rond het gebied. (bron: Landschap Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna