Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 17 maart 2014 NH Waterweek 2014 officieel van start

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Met een flinke hap gekruimeld beschuit is de Noord-Hollandse Waterweek - www.nhwaterweek.nl - donderdag officieel geopend. Scholieren uit groep 7 van de Haarlemse Dreefschool verzorgden een speciale waterles aan de provincie, waterschappen en drinkwaterbedrijven.

Het beschuitje eten is niet zonder reden: zo kunnen alle aanwezigen eens goed ervaren wanneer er geen schoon drinkwater meer is en je écht dorst hebt. "Ik heb toch wel zin in een glaasje water!" moet een van de waterbestuurders direct bekennen.

'Schoon' drinkwater

Aansluitend geven de scholieren een les over water, de 'Waterexperience'. Daarin komen naast het gebrek aan schoon drinkwater verschillende thema's aan bod. Hoe kan je bijvoorbeeld zelf vies water zuiveren? Een opengesneden petfles met watten, zand en grind, laat goed zien dat er al veel rommel achterblijft als je er water doorheen laat lopen. Bij het bekertje 'schoon' water dat even later rondgaat hoort wel een duidelijke waarschuwing. "Hier zitten nog veel bacteriën in. Je mag dit dus alleen drinken als de nood heel hoog is!"

Een ander thema is de waterveiligheid. Wat moeten we doen als Noord-Holland onder water komt te staan? Eén oplossing is mooi verbeeld met een legobouwwerk in een bak water: omdat alle huizen op palen zijn gebouwd, blijft de stad helemaal droog. Een tweede groepje laat met het blazen door een rietje zien hoe je water kan verplaatsen, bijvoorbeeld van een polder naar een rivier.

Waterspetters

De les met proefjes, quizjes en 'Wist je datjes...?' wordt afgesloten met een wedstrijd: bouw de hoogste toren van bekertjes gevuld met water. Ook de waterbestuurders doen fanatiek mee om bij het winnende groepje terecht te komen.

Toch kunnen de meesten niet voorkomen dat 'hun' toren al voortijdig sneuvelt. De vele plassen water na afloop zijn in ieder geval een goede aanleiding om even flink in het rond te stampen; waterspetters vliegen vrolijk in het rond. Want dat hoort natuurlijk ook bij water: je kunt er veel plezier aan beleven!

Een watertoren bouwen NH Waterweek

De interactieve waterles voor alle waterpartners in de provincie is de officiële aftrap van de 1e editie van de Noord-Hollandse Waterweek, voorafgaand aan Wereldwaterdag op zaterdag 22 maart 2014. Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 maart staan er op 19 locaties in de provincie 20 verschillende activiteiten voor basisscholieren op het programma: van een wandelexcursie door de Amsterdamse Waterleidingduinen tot een wateranimatie maken in Hoorn of een bezoek aan een van de vele waterzuiveringsinstallaties.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna