Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 07 april 2014 Tentoonstelling in Heerhugowaard: Keren, schutten en spuien van 7 april 2014 t/m 27 juni 2014

HHNK logoBron: HHNK - Sluizen zijn onmisbaar voor waterhuishouding en de scheepvaart. Momenteel beheren we circa veertig sluizen. In onze collectie bevinden zich tal van schilderijen en andere objecten met betrekking tot de Noord-Hollandse sluizen.

In de tentoonstelling 'Keren, schutten en spuien' is daaruit een keuze te zien, van schilderijen van Frans Mars tot een zilveren troffel.

Ons land stond aan de wieg van de ontwikkeling van de sluisbouw. En ook nu staan kennis en vakmanschap binnen het hoogheemraadschap op hoog niveau. Nog altijd worden op de werven sluisdeuren gemaakt door onze medewerkers, die de benodigde specialistische kennis weer over-dragen aan de jongere generatie.

De Hondsbossche of Grote Sluis en de Wilhelmina-sluis in hartje Zaandam komen prominent in beeld. Foto's getuigen van de opening van de Wilhelminasluis in 1903 door Koningin Wilhelmina. En wie weet er meer over Cees Schwartsenburg? Hij was ooit sluiswachter van de Hondsbossche sluis en is te zien op een mooi portret.

Daarnaast ook twee schilderijen van Frans Mars, Zaankanter in hart en nieren. Te zien zijn beide Zaanse sluizen voordat de situatie ter plekke drastisch wijzigde bij de bouw van het Zaangemaal in 1966. Daarbij verdween destijds het karakteristieke havenkantoor. Thans ondergaat dit stukje Zaandam opnieuw een ingrijpende vernieuwing: de Wilhelminasluis, sinds 2010 in eigendom van de Provincie Noord-Holland, wordt vergroot.

Een zilveren troffel herinnert aan de eerste steen van de bouw van de Hornsluis te Lutje Schardam.

Deze spuisluis in de zeedijk was in 1735 aan vervanging toe. De 10-jarige Jacob Alewijn, zoon van de toenmalige dijkgraaf van polder de Beemster, legde de eerste steen. Dit blijkt uit de ingegraveerde tekst. Eveneens te zien op deze tentoonstelling zijn de prachtige technische tekeningen van deze Hornsluis, in het 18de-eeuwse boek Theatrum Machinarum.

De tentoonstelling loopt van 7 april 2014 t/m 27 juni 2014. Geopend tijdens kantooruren in de centrale hal van het kantoor van het hoogheemraadschap, Bevelandseweg 1, 1703 AZ Heerhugowaard. Gratis entree.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna