Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 14 april 2014 Zonnige start van Zand tegen Zee

Onder een stralend blauwe lucht werkten ruim 30 jonge dijkgraven zich in het zweet. Samen bootsten zij de kustversterking met zand na. Trots zagen dijkgraaf Luc Kohsiek, hoogheemraad Kees Stam, gedeputeerde Joke Geldhof en directeur Netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Liz van Duin dat zij niet onderdeden voor de sleephopperzuigers die voor de kust het 'echte' werk doen.

Vandaag werd het gerenoveerde Informatiecentrum Kust en de bijbehorende tentoonstelling Zand Tegen Zee officieel geopend door de vier bestuurders. De bestuurders en hun organisaties zijn samen verantwoordelijk voor de kustversterking voor de Hondsbossche en Pettemer Zeewering met zand. Sinds begin maart 2014 werken drie sleephopperzuigers vierentwintig uur per dag aan het opwerpen van een zandbank. Intussen ligt er al 3 van de in totaal 35 miljoen m3 zand.

Digitaal boek

"Eeuwenlang bouwden steenzetters zeeweringen", memoreerde Luc Kohsiek. "Ook deze Zeewering. Nu gaat de oude dame met pensioen. Zand zal de kustbescherming van haar overnemen."

Liz van Duin vult aan: "Door de kust met zand te versterken, groeit de kust mee met de stijging van de zeespiegel en blijven kustfuncties zoals veiligheid, waterwinning, recreatie, economie en natuur behouden." Volgens Joke Geldhof kan men dit met eigen ogen zien, op de dijk en in het Informatiecentrum: "De tentoonstelling is een interactief digitaal boek. Hierin kom je meer te weten over de 27 verschillende natuur- en recreatieprojecten die de provincie aan de landzijde ontwikkelt, samen met de gemeenten Schagen en Bergen, Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland."

U vindt het Informatiecentrum Kust aan de Strandweg 4, 1755 LA Petten. Mocht u deze zondag niet kunnen komen, dan bent u ook van harte welkom van dinsdag t/m zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Rondleidingen op afspraak. (Bron: Kust op Kracht)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna