Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 06 mei 2014 Zwemseizoen 2014 van start

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Het nieuwe zwemseizoen is begonnen! In Noord-Holland zijn 145 officiële zwemplekken waar tussen 1 mei 2014 en 1 oktober 2014 de veiligheid en waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd.

De locatie Varkensbaai, Sloterplas te Amsterdam is een nieuwe zwemplek in binnenwater. Daarnaast zijn er vierentwintig nieuwe zwemplekken aangewezen die vallen onder Rijkswateren aan de Noordzeekust en het IJsselmeergebied. Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat ook dit zwemseizoen weer op www.zwemwater.nl

Officieel

Tussen 1 mei 2014 en 1 oktober 2014 controleren de waterschappen en Rijkswaterstaat gemiddeld om de week de waterkwaliteit van officiële zwemplekken. Bij incidenten wordt dit nog vaker bijgehouden. De provincie Noord-Holland houdt daarnaast toezicht op de hygiëne en veiligheid van deze locaties en geeft een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod af als de waterkwaliteitsmetingen daar aanleiding toe geven. Tijdens de waterkwaliteitscontroles wordt gekeken naar de aanwezigheid van schadelijke blauwalgen, parasieten en bacteriën. Vooral blauwalgen kunnen in de zomermaanden voorkomen in het oppervlaktewater.

Bij alle officiële zwemplekken staan publieksinformatieborden met daarop onder andere een plattegrond, aanduiding van mogelijke vervuilingsbronnen, de waterkwaliteitsklasse en de verboden die gelden. Het geven van adequate publieksinformatie is een verantwoordelijkheid van de provincie.

Informatie

Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (0800-9986734) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden ook gemeld via Twitter @ProvincieNH. Op NOS teletekst staan de zwemwaterberichten op pagina 725.

Verwijderde locaties en nieuwkomers

De lijst van 2014 is ten opzichte van de lijst van 2013 op een aantal punten gewijzigd. Vier locaties zijn van de lijst verwijderd : Sloterparkbad, Sloterplas (Amsterdam), Klaas Dobbers Droogte ('t Twiske te Oostzaan), Callantsoog en Petten (Schagen).

Het water van het Sloterparkbad is zeer blauwalggevoelig. Daardoor is de zwemplek vaak dicht. De kosten van het in stand houden van deze plek en investeringen voor het verbeteren van de waterkwaliteit wegen slecht op tegen de baten. In de Varkensbaai komt minder vaak blauwalg voor. Daarom is deze locatie toegevoegd en behoudt de Sloterplas een zwemplek.

Uit tellingen blijkt dat er weinig mensen zwemmen op de locatie Klaas Dobbers Droogte. Daarom is in overleg met de locatiehouder en de waterbeheerder besloten deze locatie af te voeren. In de nabije omgeving kan gezwommen worden in recreatiegebied 't Twiske.

De zwemplekken Callantsoog (gemeente Schagen) en Petten worden opgeknipt in meerdere losse zwemplekken allen met eigen strandopgang.

Nieuwe officiële zwemplekken zijn:

 1. Varkensbaai, Sloterplas (Amsterdam)
 2. Vooroever/Vlietsingel, Strand (Medemblik)
 3. Havenstrandje Marken (Waterland)
 4. Strandslag Donkere Duinen (Hengstenpad, Den Helder)
 5. Strandslag Duinoord (Den Helder)
 6. Strandslag Falga (Den Helder)
 7. Strandslag Drooghe Weert (Den Helder)
 8. Julianadorp, de Zandloper (Den Helder)
 9. Strandslag 9, Voordijk (Schagen)
 10. Strandslag 10, Abbestee (Schagen)
 11. Strandslag 11, Seinpost (Schagen)
 12. Strandslag 12, Dorpsplein (Schagen)
 13. Strandslag 13, Kieftenglob (Schagen)
 14. Strandslag 16, Petten Kortwater (Schagen)
 15. Strandslag 17, Petten Hondsebossche Zeewering (Schagen)
 16. Hagen aan Zee, strandslag 20 (Bergen)
 17. Schoorl aan Zee Noord, strandslag 21 (Bergen)
 18. Schoorl aan Zee Zuid, strandslag 22 (Bergen)
 19. Bergen aan Zee, Burgermeesterpaadje , strandslag 28 (Bergen)
 20. Middenweg, Egmond binnen, strandslag 35 (Bergen)
 21. De Noordpier (Velsen)
 22. Castricum aan Zee, Bad Noord, strandslag 37 (Castricum)
 23. Castricum aan Zee, Stille Strand, strandslag 39 (Castricum)
 24. Bloemendaal aan Zee, afgang Kattendeel (Bloemendaal)
 25. Bloemendaal aan Zee, afgang Duin en Kruidberg (Bloemendaal)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

VVV Top van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvtopvanholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvtopvanholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna