Cultuur, Sport & Recreatie: 27 juni 2014 Zandpolder bij Callantsoog geopend: Noord-Holland natuur- en recreatiegebied rijker

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Op 26 juni 2014 is de Zandpolder bij Callantsoog geopend. Deze voormalige bollengrond is de afgelopen maanden door Landschap Noord-Holland omgevormd tot een nieuw natuur- en recreatiegebied.

Het doet nu dienst als voedsel- en broedplek en rustplaats voor weide- en trekvogels. Voor wandelaars is een informatiepaneel onthuld over bijzondere vogels en planten. De Zandpolder is één van de 25 projecten van het Ruimtelijk Kwaliteitsprogramma van de provincie en onderdeel van Kust op Kracht.

Gedeputeerde Joke Geldhof: "Vandaag is Noord-Holland een natuur- en recreatiegebied rijker. Weide- en trekvogels, zoals de scholekster en steenloper, kunnen hier eten, rusten en broeden. Ook wandelaars kunnen hun hart ophalen. Er is rust en een variëteit aan bijzondere vogels en planten te zien.

De provincie grijpt de kustversterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering aan om het kustgebied nóg aantrekkelijker te maken voor recreatie en toerisme, én daarin creëren we nieuwe mogelijkheden voor natuur."

Zandpolder

Eind november 2014 is Landschap Noord-Holland gestart met het afgraven van de voormalige bollengrond, zodat een nieuw natuurgebied is ontstaan. Het gebied bestaat uit zand, randjes met slik, ondiepe plassen en schelpenstrandjes. De Zandpolder biedt uitkomst voor weide- en trekvogels, zoals de steenloper en scholekster, die voorheen bij hoogwater voedsel vonden op de strandhoofden bij de Hondsbossche en Pettemer Zeewering. Inmiddels zijn al ruim 250 steenlopers gespot die hier eten, rusten en broeden, voordat ze verder trekken naar de andere kant van de wereld. Wandelaars vinden in het gebied een variëteit van natuur, vogels en planten. De provincie heeft 230.000 euro in de Zandpolder geïnvesteerd.

Kust op Kracht

De Zandpolder is één van de 25 projecten van het Ruimtelijk Kwaliteitsprogramma van de provincie. Gelijktijdig met de versterking van de Hondsbossche en Pettemer Zeewering voert de provincie 25 projecten uit tussen Groote Keeten en Camperduin. De kust wordt niet alleen veiliger, maar ook aantrekkelijker gemaakt voor toerisme, recreatie en natuur. Er komen bijvoorbeeld nieuwe strandopgangen, uitkijkpunten en wandelpaden. Partners van Kust op Kracht zijn de gemeenten Bergen en Schagen, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie.

Meer informatie over het project Kust op Kracht is te vinden via www.kustopkracht.nl of in het vernieuwde bezoekerscentrum 'Zand tegen Zee', Strandweg 4 in Petten.

Nieuws

Aanmelden

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

VVV Kop van Noord-Holland
Strand, zee, dijken, polders, duinen, natuur-gebieden, bollenland en kleine pittoreske dorpen vvvkopvannoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Vakantiewoningen
Ga er eens lekker tussen uit, boek een vakantie-bungalow in de Kop van Noord-Holland vvvkopvannoordholland.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna